Ginecologie

Chistul Bartholin. Cum se trateaza chistul glandei Bartholin

Chistul Bartholin. Cum se trateaza chistul glandei Bartholin?

Ce este chistul Bartholin si cum apare acesta?

Glandele Bartholin sunt localizate de o parte și de alta a pereților vaginali, în lateral, la deschiderea către exterior. Rolul acestora este de a secreta substanță lubrefiantă.

Atunci când canalele de deschidere ale acestor glande se obstrucționează, produc acumulare de fluid în interiorul glandei și, prin urmare, inflamația acesteia, de regulă nedureroasă.

Cu toate acestea, multe cazuri evoluează către infecție, acumulând o colecție purulentă și formând un abces.

Articol recomandat: Candidoza în sarcina. De ce apare și cum se tratează?

Chistul Bartholin cauze

Nu există niște cauze precise care duc la formarea chistului de glandă Bartholin, sau dacă există o predispoziție pentru această patologie. Câteva dintre cauzele implicate ar putea fi:

  • infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi Chlamydia sau gonoreea
  • infecții bacteriene, de exemplu E-coli
  • traumatisme locale, leziuni, iritații în zona vulvei sau a vaginului
  • șederea îndelungată pe scaun

Articol recomandat: Metode de tratament pentru varice. Când devin o urgență?

Chistul glandei Bartholin simptome

Inflamația inițială a glandei este nedureroasă, prin urmare, simptomele pot fi minime (doar o mică umflătură la intrarea în vagin). Creșterea în dimensiuni a chistului și infectarea acestuia duce la apariția unor simptome precum:

  • inflamație semnificativă locală, foarte dureroasă
  • disconfort la mers sau la statul în șezut
  • durere la acte sexuale
  • febră, frisoane
  • uneori, o scurgere de pure de la nivelul abcesului

Complicații

Singura complicație a chistului de glandă Bartholin este infecția cu formarea de abces, care, în cele mai multe cazuri, recidivează și necesită tratament.

Cum se trateaza chistul glandei Bartholin?

Atunci când chistul glandei Bartholin este asimptomatic, el nu necesită niciun fel de tratament, doar monitorizare.

Dacă apare abcesul, tratamentul inițial este conservator, cu băi de șezut cu apă călduță, de mai multe ori pe zi, timp de 3-4 zile, care poate ajuta chistul să se rupă și să dreneze singur.

Dacă simptomatologia evoluează iar abcesul nu drenează, este nevoie de o intervenție chirurgicală minimă pentru curățarea acestuia, mai ales când atinge dimensiuni mari.

Drenajul se poate realiza cu anestezie locală sau cu sedare, iar procedura presupune efectuarea unei incizii mici la nivelul chistului pentru a permite eliberarea conținutului infectat, cu plasarea unor meșe sau a unui cateter care să permită menținerea deschisă a inciziei o anumită perioadă, pentru a nu acumula din nou puroi.

Pot fi administrate și antibiotice când apare infecția, mai ales atunci când abcesul se asociază unei boli cu transmitere sexuală. Dacă se realizează drenajul, nu este întotdeauna nevoie de medicamente.

Pentru abcesele recurente, frecvente, se poate realiza o procedură ce poartă denumirea de marsupializare, prin care se formează o deschidere permanentă a chistului cu ajutorul unor suturi, pentru a preveni acumularea de fluid.

Cum se previne aparitia chistului Bartholin?

Nu există metode recunoscute cu rol în prevenția apariției chistului de glandă Bartholin. Cu toate acestea, igiena actului sexual, igiena locală riguroasă, prevenția bolilor cu transmitere sexuală prin utilizarea prezervativului pot preveni infecțiile locale și, de altfel, evoluția chistului în abces.

Ce doctor tratează chistul Bartholin?

Medicul care se ocupă de tratamentul unei astfel de patologii este medicul ginecolog, care poate prescrie atât tratament conservator, dar poate efectua și intervenții locale pentru drenarea chistului.

Cum decurge consultația de chist Bartholin?

Pentru a diagnostica un chist de glandă Bartholin, medicul ginecolog îți va pune câteva întrebări în legătură cu simptomatologia și va efectua un examen pelvian și ginecologic complet, urmat de prelevarea de secreții vaginale/ cervicale cu rolul de a testa pentru bolile cu transmitere sexuală.

În cazuri rare, poate fi nevoie de o biopsie de țesut local (când este vorba despre femei postmenopauză sau peste 40 de ani).

În cazul în care chistul necesită drenaj, acesta poate fi efectuat pe loc, deoarece incizia este mică și nu necesită pregătire anterioară.

Este tratamentul chistului Bartholin dureros?

Inciziile chirurgicale sunt neplăcute, dureroase, însă pot fi efectuate sub sedare. Totodată, durerea provocată de abces se ameliorează imediat în urma procedurii.

Când să mergi de urgență la medic?

Atunci când inflamația este importantă, cu durere semnificativă și nu cedează după 2-3 zile de tratament conservator (spălături locale cu apă călduță, sub forma băilor de șezut), cât și atunci când simptomatologia se înrăutățește, mergi la medic pentru tratament adecvat.

De asemenea, dacă ai peste 40 de ani și descoperi o umflătură în zona vaginului, este nevoie de un examen complet pentru diagnosticul diferențial față de alte patologii cu manifestări similare (în cazuri excepționale, cancer, dar întotdeauna este nevoie de excludere).

Ce întrebări să adresezi medicului in caz de chist Bartholin?

  • Este nevoie de efectuarea anumitor teste?
  • Chistul se poate vindeca de la sine, sau am nevoie de un anumit treatment?
  • Cât ar trebui să aștept de la efectuarea tratamentului până la reluarea activității sexuale?
  • Există posibilitatea de a recidiva?

Recuperarea dupa operatia de chist Bartholin

După intervenția chirurgicală, este important să menții o igienă riguroasă, iar băile calde de șezut au un rol important, ajutând atât la igiena locală, cât și la reducerea durerii și a disconfortului și promovează un drenaj eficient al chistului.

Poți folosi și antialgice, de exemplu ibuprofen, pentru ameliorarea durerii locale.

Problemele ginecologice sunt extrem de delicate, de multe ori, pacientelor le este teamă să se prezinte la medic din motive variate.

Cu toate acestea, majoritatea problemelor ginecologice necesită atenție medicală și intervenții prompte, iar controalele de rutină au un rol esențial.

Cum arata si cum decurge operatia de chist Bartholin?

Atentie acest video poate contine imagini care unele persoane le-ar putea considera deranjante

Dr. Roxana Lixandru

Dr. Roxana Lixandru a absolvit facultatea de medicină generală “Carol Davila” din București, fiind dintotdeauna pasionata de știință, cât și o iubitoare de limba română și literatură. Are o experiență bogată în scrierea articolelor științifice, medicale, cât și informale.

Related Articles

Back to top button