Candidoza în sarcina. De ce apare și cum se tratează?
Candidoza vulvovaginală este o infecție fungică produsă de Candida Albicans (mai rar alte tipuri) a vulvei și vaginului ce poate fi dobândită atât în sarcină, cât și în afara ei. Simptomele de candidoza in sarcina sunt similare, iar patologia este extrem de frecventă, aproximativ 3 din 4 femei vor avea candidoză cel puțin o dată în viața și aproape jumătate vor avea recurențe.
Candidoza apare și mai des în timpul sarcinii, fiind favorizată de modificările hormonale ce apar în această perioadă. Infecția însă este mult mai importantă acum, deoarece ea poate fi transmisă copilului la naștere, cauzând probleme severe acestuia.
Citeste si: Negii genitali: de ce apar și cum se tratează corect?
Candidoza in sarcina simptome
- mâncărimi vaginale și vulvare persistente, intense
- scurgere vaginală abundentă, de culoare albicioasă, de regulă fără miros, dar poate avea și un miros diferit de cel obișnuit, descris ca de drojdie
- senzație de arsură la urinat
- durere la nivelul vaginului și vulvei
- dureri în timpul actului sexual
- erupție locală a pielii, care se poate întinde până pe fața medială a coapselor.
Simptome similare cu infecția cu candida
Patologii care au simptomatologia foarte similară cu candidoza sunt, în primul rând, alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi:
- vaginita bacteriană, provocată de alterarea echilibrului florei vaginale. Aceasta apare în urma dușurilor intravaginale, a medicamentelor intravaginale, utilizării antibioticelor, dar sunt favorizate și de contactul sexual neprotejat și de parteneri sexuali multipli. Simptomele sunt similare, infecția fiind adesea diferențiată de scurgerea vaginală cu miros caracteristic de pește
- gonoreea și chlamydia, două infecții transmise prin contact sexual neprotejat, mai frecvente la adulții tineri. Acestea pot fi asimptomatice, dar se pot transmite oricum partenerilor, iar simptomele includ o scurgere vaginală cremoasă, de culoare galben verzuie, modificări ale sângerărilor de ciclu menstrual, dureri la urinat, dureri în timpul actului sexual, sângerări rectale, prurit rectal. Chlamydia are, de obicei, simptome mai blânde, majoritatea cazurilor fiind asimptomatice.
În afară de infecții, simptome similare pot fi provocate și de alergii locale, apărute spre exemplu la latex (prezervative) sau la diverși compuși ai săpunurilor.
Întotdeauna vor fi efectuate teste speciale pentru a exclude alte tipuri de infecții cu manifestări similare, printre acestea fiind incluse și infecția cu herpes simplex sau tricomoniaza vaginală.
Candida poze
De ce apare candidoza in sarcina?
După cum am menționat, modificările hormonale au un rol important în timpul sarcinii. Acestea schimbă pH-ul local și creează un mediu favorabil dezvoltării microorganismelor.
Infecția apare atunci când fungii se înmulțesc necontrolat, trecând de mecanismele normale de apărare locală. Printre factorii de risc ce predispun la candidoză sunt:
– diabetul
– utilizarea contraceptivelor orale, a antibioticelor, a medicamentelor pe bază de corticosteroizi
– imunosupresia indusă medicamentos sau patologii ce alterează sistemul imun (precum infecția HIV)
Complicațiile candidozei in sarcina
Candidoza in sarcina poate provoca complicații grave, acestea sunt extrem de rare, chiar și în cazul femeilor însărcinate. Riscul mai mare este în cazul femeilor care au imunitatea și mai mult alterată de diverse tratamente sau de infecția HIV.
O complicație mai frecventă este recurența infecției, ce poate apărea atât pe parcursul sarcinii, cât și în afara acesteia.
Numeroase femei se confruntă cu episoade persistente și cu recurențe frecvente, de mai multe ori pe an, chiar și în ciuda tratamentului, dar de aceea este recomandat consultul la medicul ginecolog și urmarea unui tratament corect.
O altă complicație datorata de candidoza in sarcina este disconfortul în timpul sexului, dat de inflamația locală, ce se poate manifesta chiar prin dureri locale, dar poate fi dat și de erupția ce apare la nivelul tegumentului.
Nu uita că este o infecție care se poate transmite și partenerilor sexuali (deși mai rar, candidoza poate apărea și la bărbat).
Candidoza in sarcina complicată este clasificată în cazul în care femeia este gravidă, are diabet necontrolat sau imunosupresie, are o infecție cauzată de alt tip de fungi, are mai mult de 4 episoade pe an și manifestă simptome foarte severe, cum ar fi provocarea de leziuni și ulcerații la nivelul pielii.
Candida in sarcina afectează fătul?
Din fericire, infecția rareori este într-adevăr periculoasă, însă nu putem omite transmiterea bolii în timpul nașterii la copil, mai ales în cazul nașterilor efectuate pe cale naturală.
Infecția la copil se poate manifesta sub forma candidozei orale, afectând gingiile, limba, palatul și mucoasa internă a obrajilor. Ea apare sub forma unor plăci albe pe suprafața mucoasei și trebuie să știi că ea se poate transmite înapoi către tine în timpul alăptării.
Foarte rar, infecția la bebeluș poate deveni gravă, afectând sistemul cardiovascular sau respirator (mai mult în cazul prematurilor sau celor cu sistem imunitar afectat)
Candidoza sugarului poate fi tratată ușor cu medicație antifungică, ce va fi administrată atât copilului, cât și ție.
Care este cea mai sigură metoda sa tratez candidoza vaginala in sarcina?
Tratamentul medical pentru candidoza in sarcina este absolut necesar pentru tratarea infecției candidozice, mai ales în cursul sarcinii, pentru a preveni transmiterea ei la copil, dar și la partenerul sexual. Tratamentul naturist pentru candidoza in sarcina poate avea un rol adjuvant, în special în ameliorarea simptomelor, dar nu înlocuiește antifungicele care au scopul de a elimina complet infecția.
Tratament medicamentos candidoza in sarcina
Atunci când ai candidoză, medicul va recomanda tratament în primul rând local, care este sigur de utilizat chiar și pe parcursul sarcinii. Tratamentul de primă linie este reprezentat de ovulele vaginale sau cremele cu aplicare locală care conțin antifungice – pe bază de clotrimazol, miconazol sau terconazol.
Uneori pot fi prescrise antifungice orale (cum ar fi fluconazolul), însă medicii recomandă de obicei evitarea unor astfel de medicamente, în special în primul trimestru de sarcină. Este recomandat să mergi la medic pentru diagnostic și tratament corect și complet și să eviți automedicația.
Cremele și ovulele antifungice se vor utiliza conform prescripției medicului în ceea ce privește numărul de utilizări și durata tratamentului. Concentrația substanței active este de asemenea importantă, de aceea nu este recomandat să iei un tratament fără să consulți doctorul în prealabil.
Comprimatele antifungice sunt mai frecvent recomandate femeilor care nu sunt însărcinate, deoarece nu există suficiente studii care să confirme siguranța lor pe parcursul sarcinii (pot fi asociate cu malformații congenitale sau cu risc crescut de avort spontan).
Suplimente pentru candidoza in sarcina
Singurele suplimente care pot ajuta la vindecarea mai rapidă sunt cele pe bază de probiotice, existând comprimate speciale care au rolul de a echilibra flora bacteriană vaginală.
Acestea pot fi administrate fie sub formă de comprimate orale, fie ca ovule vaginale. Administrarea lor se va face, de asemenea, după prescripția și recomandarea medicului tău ginecolog.
Vitamina C și vitamina B5 ar putea ajuta la detoxifierea organismului și combaterea unor dezechilibre interne.
Candidoza in sarcina tratament naturist
Deși nu se recomandă tratamentul naturist în sarcină, iată câteva remedii ce pot fi folosite în afara acestei perioade:
- uleiul de arbore de ceai, având efecte antifungice poate trata candidoza in sarcina
- aloe vera, utilizat ca atare sau în diverse preparate, acționează și el ca antifungic și prin echilibrarea florei bacteriene
- propolisul, are rol în creșterea imunității și combaterea infecțiilor
- pelinul este util împotriva diverșilor agenți patogeni, fiind recomandat sub formă de spălături vaginale cu infuzie de pelin – 3 lingurițe la un litru de apă
- extractul din sâmbure de grapefruit, ce are rol antibiotic și antifungic și nu afectează flora bacteriană locală. Se poate administra sub formă de capsule sau picături.
Când sa eviți tratamentul naturist pentru candidoza?
Se recomandă evitarea remediilor naturiste în cazul femeilor gravide, a femeilor care au contactat boli cu transmitere sexuală, cele care au infecții complicate, recurente, cu episoade frecvente (mai mult de 4 pe an) sau care nu pot atribui cu certitudine simptomele unei candidoze, acestea putând fi cauzate și de alte patologii, așa cum am prezentat mai sus.
Cum poți sa previi apariția candidozei vaginale in sarcina?
Din moment ce nu poți controla factorul de risc reprezentat de sarcină prin hormoni, poți totuși să adopți câteva schimbări în stilul de viață prin care să previi astfel de infecții pe parcursul sarcinii, pe care le vom clasifica mai jos:
a. Recomandări privind igiena intima a femeii gravide care are candidoza in sarcina
- evită cu orice preț dușurile vaginale interne
- nu folosi sprayuri sau deodorante la nivel vulvar/ vaginal, chiar dacă sunt destinate zonei intime
- evită băile lungi și fierbinți, mai ales cele cu spumă, deoarece substanțele pot fi iritante. Alege mai degrabă dușurile scurte
- evită cremele pentru hidratare excesivă pentru zona intimă, deoarece pot provoca alterări ale echilibrului pH-ului și florei vaginale, devenind un mediu umed, propice dezvoltării fungice.
- poartă lenjerie intimă din bumbac, ce permite pielii să respire
- evită tampoanele intravaginale și schimbă cât mai des absorbantele sau tampoanele zilnice
- alege pijamale de bumbac, dormi fără lenjerie intimă sau chiar fără pijama pentru a permite pielii să rămână uscată
- nu purta costume de baie ude timp îndelungat
- usucă în mod complet zona genitală după duș sau înot, înainte de a îți pune hainele
- evită sexual oral în timpul perioadelor de infecție
b. Recomandări privind dieta gravidei care are candidoza vaginala
În ceea ce privește dieta, este recomandat să consumi alimente care conțin probiotice, de exemplu iaurtul simplu sau murăturile pentru a preveni candidoza in sarcina.
De asemenea, în timpul episoadelor de candidoză, este recomandat să eviți alimentele care întrețin infecția și mâncărimea, cum ar fi dulciurile, produsele de patiserie și alte alimente care conțin zaharuri rafinate și făină.
Alege în schimb carbohidrați obținuți din fructe și legume (cartofi dulci, dovleac, fasole boabe), ovăz și cereale. Evită, de asemenea, sucurile acidulate, sosurile, iaurturile cu fructe, mezelurile și carnea procesată.
Proteinele sunt utile atunci când corpul tău se repară, de aceea este important să alegi proteine slabe, din ouă și carne fără grăsime, bine preparată termic.
Când sa mergi de urgenta la medic?
Este necesar să mergi imediat la medic atunci când:
- ai primul episod de candidoză, mai ales dacă acesta apare în timpul sarcinii
- nu poți distinge simptomele de alte boli cu transmitere sexuală, însă toate necesită tratament adecvat
- simptomele de candidoza in sarcina nu se ameliorează la tratamentul local cu ovule
- dezvolți complicații, cum ar fi recurențe frecvente de infecție