DermatologieSănătate

Negii genitali: de ce apar și cum se tratează corect?

Ce sunt negii genitali?

Negi genitali cunoscuți sub denumirea de veruci vulgare sau condiloame, negii genitali reprezintă niște excrescențe ale pielii ce apar în regiunea ano-genitală (dar nu numai).

Reprezintă cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, fiind provocată de HPV, în special tulpinile 6 și 11. Aceste tulpini sunt asociate cu un risc mult mai scăzut pentru cancer cervical.

Articol recomandat: Periartrita scapulohumerală. Ce este și cum o tratăm ?

Citeste si: Maladia Haglund – o inflamație dureroasă a călcâiului

Verucile au aspectul unor tumorete de culoarea pielii, mici, dar multiple, cu caracter conopidiform și pot provoca durere sau prurit.

Uneori, pot avea dimensiuni atât de mici încât sunt greu de vizualizat.
Acestea se transmit doar prin contact sexual. Verucile provocate de HPV pot apărea și la nivelul gurii și al faringelui.

Simptomele pot fi de disconfort, senzație de iritație, arsură, mâncărime și sângerări.

Tipuri de negi genitali (veruci)

Există mai multe tipuri de negi, în funcție de localizarea lor la nivelul corpului. Printre acestea, enumerăm:

  • verucile comune, cu aspect tipic conopidiform, ce pot apărea pe mâini, degete, picioare, genunchi, față și trunchi, mai ales în zonele anterior lezate.
  • negii genitali, prin infecția cu HPV, ce pot apărea la nivelul organelor genitale externe, a anusului sau chiar în interiorul vaginului/ pe colul uterin.
  • verucile plantare sunt produse de asemenea de infecția cu HPV, ele apar la nivelul tălpii, în special în locurile de presiune și sunt extrem de dureroase, deși acestea nu cresc în exterior, ci mai mult în profunzime și prezintă un punct negru în centru. Pot cauza disconfort la mers. Tratamentul se face local, prin aplicare de plasturi cu acid salicilic, crioterapie prin dispozitive sau electrocauterizare.
  • veruci periunghiale, ce apar în jurul unghiilor, atât la degetele de la mâini, cât și de la picioare. Și acestea pot deveni dureroase și pot afecta creșterea unghiei. Se pot răspândi ușor la nivel local și sunt mai frecvente la persoanele care obișnuiesc să își roadă unghiile.
  • veruci filiforme – sunt acele excrescențe de piele de formă pediculată, legată printr-un gât subțire de piele, care atârnă, frecvente pe față, sub bărbie și mai ales la nivelul gâtului, dar pot apărea și în alte zone ale corpului. Sunt benigne și nu au nicio semnificație clinică, dar se pot înmulți și transmite.

Cum se transmit negii genitali?

Condiloamele se transmit exclusiv prin contact sexual neprotejat sau contact de tip piele-pe-piele. Contactul sexual oral reprezintă o metodă de transmitere de asemenea.

Aceștia nu pot fi dobândiți de la piscină, toalete, prosoape sau obiecte ale persoanelor infectate, contrar miturilor răspândite frecvent.

Simptomele apar de obicei la câteva zile/ săptămâni de la contactul infectant, deși există cazuri de infecție latentă ce se poate manifesta chiar la câteva luni sau ani.

Negi genitali cauze

Singura cauză este infecția cu HPV. Aceasta poate să existe chiar și în lipsa apariției verucilor și, de multe ori, se vindecă de la sine fără ca persoana în cauză să știe că a fost infectată.

Cu toate acestea, multe persoane dezvoltă condiloame și acestea pot apărea în urma infecției chiar și la nivel bucal sau faringian, în urma practicilor sexuale orale.

Persoanele la risc sunt cei care au contact sexual neprotejat, mai mulți parteneri sexuali, fumătorii și persoanele cu deficiențe de imunitate.

Negi genitali complicații

Tulpinile HPV ce provoacă negi genitali au un risc mai mic de displazie și cancer cervical (spre deosebire de tulpinile 16 și 18, cu risc înalt de cancer de col uterin). Cu toate acestea, negii pot fi provocați de mai multe tipuri de tulpini, care predispun la cancer anal, cancer de penis, cancer al gâtului sau esofagian.

Negi genitali la femei

Manifestările sunt similare la femei și bărbați. La femei, pot apărea veruci la nivelul colului uterin și în interiorul vaginului. Cel mai adesea, ele apar la nivelul vulvei și în jurul anusului.

Mai frecvent la femei, aceștia se pot forma pe buze, limbă, pe mucoasa obrajilor sau în gât, în urma contactului sexual oral cu o persoană infectată cu HPV.

Uneori, verucile nu se pot observa, dar pot provoca sângerări, senzație de arsură, mâncărime și secreție abundentă.

Negii genitali la bărbați

La bărbați, apar de regulă la nivelul penisului, în special al tegumentului de acoperire din regiunea glandului.

Pot apărea, de asemenea, și la nivelul scrotului sau partea internă a coapselor, la nivelul perineului, în interiorul și în jurul anusului.

Tratament negi genitali

Deși infecția cu HPV poate trece de la sine și, prin urmare, și negii genitali pot dispărea singuri, deseori pacienții apelează la tratament, întrucât sunt inestetici, se pot înmulți și provoacă simptome.

Este important de menționat faptul că, pe parcursul tratamentului, contactul sexual trebuie limitat. De asemenea, poate fi necesar și tratamentul partenerilor.

Metode de tratament pentru negi genitali

  • crioterapia, prin utilizarea unor dispozitive speciale aplicate local sau utilizarea de nitrogen lichid. Este o metodă frecvent folosită și nedureroasă.
  • electrocauterul este utilizat pentru arderea acestora în suprafață
  • tratamentul laser este foarte popular, scopul lui fiind de a întrerupe vascularizația verucilor, cu eliminarea acestora
  • proceduri de excizie electrochirurgicală, în cazul verucilor situate la nivelul colului uterin
  • medicație topică – aplicarea unor medicamente sub formă de unguente și creme, local, pentru câteva săptămâni. Medicamentele cunoscute sunt acidul tricloracetic, podofilina sau podofilotoxina sau imiquimod-ul.
  • chirurgia poate fi realizată în cazurile refractare, cu un număr mare de negi, ce nu răspund la alte tratamente.

Ce medic tratează negii genitali?

Medical dermato-venerolog se ocupă de diagnosticul și tratamentul verucilor, dar și medicul ginecolog poate prescrie tratament pentru condiloamele genitale.

Când sa mergi de urgenta la medic?

Se recomandă adresarea la medic imediat ce aceștia sunt observați, întrucât un tratament precoce și corect duce la vindecare rapidă și, foarte important, prevenția transmiterii infecției altor parteneri sexuali.

Discuția cu partenerii este, de asemenea, importantă, pentru a beneficia de tratament în scopul prevenției reinfecției cu negi genitali.

Negi genitali tratament naturist

Este foarte important să nu se utilizeze tratamente din farmacii destinate negilor plantari sau celor comuni, ce apar pe mâini, deoarece cauzele lor sunt diferite, iar concentrația substanțelor este, de asemenea, diferită, în funcție de sensibilitatea sau rezistența zonei pe care vor fi aplicate.

Se recomandă suplimente pentru întărirea sistemului imunitar (Vitamina C și Zinc), alături de îmbunătățirea stilului de viață, cu o dietă sănătoasă, scăderea cantității de zahăr și odihna suficientă. Uleiul esențial de turmeric are efect benefic, ca și uleiul de ricin, acestea necesitând aplicare locală, o dată pe zi.

Alte câteva dintre metodele naturiste de combatere a verucilor pot fi:

  • zeama de lămâie
  • oțetul de mere
  • gelul de aloe vera
  • uleiul de ricin, combinat cu bicarbonat

Citeste mai multe despre tratamentul naturist al negilor

Cum previi negii genitali

Prevenția de negi genitali se poate realiza în primul rând prin utilizarea protecției de tip prezervativ în timpul contactului sexual. Acesta nu poate preveni 100% infecția cu HPV, însă reduce semnificativ riscul. Există protecții anti negi genitali speciale și pentru cavitatea bucală.

O altă modalitate este vaccinarea împotriva HPV (Gardasil și Gardasil 9), ce se realizează în special fetelor și băieților de 9-14 ani (cea mai bună imunitate fiind obținută înaintea începerii vieții sexuale), dar pot beneficia de vaccin persoanele active sexual de până la 45 de ani, dovedindu-și eficiența în studii după administrarea a 3 doze.

Acest vaccin are o eficacitate înaltă în prevenția cancerului de col uterin, cauzat tot de infecția cu HPV.

Negi genitali poze

Dr. Roxana Lixandru

Dr. Roxana Lixandru a absolvit facultatea de medicină generală “Carol Davila” din București, fiind dintotdeauna pasionata de știință, cât și o iubitoare de limba română și literatură. Are o experiență bogată în scrierea articolelor științifice, medicale, cât și informale.

Related Articles

Back to top button