Psihiatrie

Test de anxietate online: Află cum să-ți gestionezi emoțiile și să trăiești mai bine

Din acest articol vei afla: arată

În societatea modernă, tot mai mulți oameni se confruntă cu niveluri ridicate de anxietate, care pot avea un impact negativ asupra sănătății mentale și fizice. Un test de anxietate este o metodă utilă pentru a evalua nivelul de anxietate și a identifica factorii declanșatori. Acest articol are scopul de a oferi informații utile despre testul de anxietate și cum poate fi folosit pentru a ne îmbunătăți starea emoțională.

Citește și: Test pentru burnout online: află dacă ești la risc de epuizare profesională

Ce este un test de anxietate și cum funcționează?

Testul de anxietate este o evaluare psihologică care măsoară nivelul de anxietate al unei persoane. Acesta poate fi realizat în diferite moduri, inclusiv prin chestionare sau interviuri structurate. Scopul testului este de a identifica simptomele și factorii declanșatori ai anxietății, precum și nivelul de severitate al acesteia.Există mai multe tipuri de teste de anxietate disponibile, inclusiv teste autoadministrabile și teste administrate de un profesionist în domeniul sănătății mintale.

Testele autoadministrabile pot fi completate online sau prin intermediul unor formulare tipărite. Acestea pot oferi o evaluare preliminară a nivelului de anxietate, dar nu trebuie considerate un diagnostic oficial.

Tipuri de test de anxietate

Fiecare test are scopul de a evalua prezența și severitatea diferitelor aspecte ale anxietății. Iată câteva categorii principale:

1. Chestionare autoadministrate: Acestea sunt cele mai comune tipuri de teste de anxietate și sunt ușor de administrat, adesea disponibile online sau sub formă de hârtie-creion. Exemple:

 • Inventarul stării de anxietate de stare-trăsătură (STAI): Măsoară atât anxietatea temporară, cât și cea generală.
 • Scala de anxietate generalizată (GAD-7): Evaluează simptomele anxietății generalizate.
 • Inventarul fobiei sociale (SPIN): Evalează severitatea fobiei sociale.

2. Instrumente clinice administrate de profesioniști: Acestea sunt administrate de către psihologi sau alți profesioniști din domeniul sănătății mintale și pot implica interviuri sau evaluări diagnostice mai extensive. Exemple:

 • Interviul clinic structurat pentru tulburările mentale (SCID): Un interviu detaliat care poate diagnostica o gamă largă de tulburări, inclusiv tulburările de anxietate.
 • Testul de performanță a atenției digitale (DPT): Măsoară abilitățile de atenție și controlul inhibitor, adesea utilizat pentru a evalua anxietatea și ADHD.
 • Electroencefalografia (EEG): Măsoară activitatea electrică a creierului și poate fi utilizată pentru a identifica tipare asociate cu anxietatea.

3. Instrumente fiziologice: Acestea măsoară răspunsurile fizice la stimuli anxiogeni, cum ar fi modificările ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a conductivității pielii. Exemple:

 • Stimularea cu biofeedback: Utilizează senzori pentru a monitoriza răspunsurile fiziologice și ajută persoana să își regleze aceste răspunsuri prin tehnici de relaxare.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf): Analizează activitatea diferitelor zone ale creierului în timpul testelor de provocare a anxietății.

De ce este important să îți cunoști nivelul de anxietate?

Anxietatea poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre mentale și fizice. Nivelurile ridicate de anxietate pot duce la simptome precum palpitații, transpirații excesive, dificultăți de concentrare și insomnie. Pe termen lung, anxietatea netratată poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni precum depresia, tulburările de somn și problemele digestive.

Cunoașterea nivelului de anxietate este importantă pentru a putea gestiona emoțiile și a ne îmbunătăți starea emoțională. Prin realizarea unui test de anxietate, putem identifica factorii declanșatori ai anxietății și putem dezvolta strategii eficiente pentru a le gestiona. Testul ne poate ajuta să conștientizăm când nivelul de anxietate devine prea ridicat și să căutăm ajutor profesional atunci când este necesar.

Cum poate testul de anxietate să te ajute să îți gestionezi emoțiile?

Test de anxietateGestiunea emoțiilor
Identifică nivelul de anxietateAjută la conștientizarea emoțiilor și la identificarea cauzelor acestora
Oferă informații despre simptomele anxietățiiPermite dezvoltarea unor strategii de gestionare a emoțiilor
Încurajează comunicarea deschisă cu un specialistAsigură suportul necesar pentru a face față emoțiilor negative

Testul de anxietate poate fi un instrument util în identificarea factorilor care declanșează anxietatea și în dezvoltarea unui plan de acțiune pentru a o gestiona. Prin completarea testului, putem identifica situațiile sau gândurile care ne provoacă anxietate și putem dezvolta strategii pentru a le face față.

Un prim pas în gestionarea anxietății este identificarea factorilor declanșatori. Testul de anxietate ne poate ajuta să identificăm acești factori și să înțelegem mai bine cum ne afectează emoțional. De exemplu, un test de anxietate poate evidenția faptul că suntem mai anxioși în situații sociale sau că anumite gânduri negative ne provoacă anxietate. Identificarea acestor factori ne permite să dezvoltăm strategii specifice pentru a le gestiona.

Dezvoltarea unui plan de acțiune este un alt aspect important în gestionarea anxietăț Testul de anxietate poate oferi indicii despre ce strategii ar putea fi eficiente pentru fiecare persoană în parte. Aceste strategii pot include tehnici de relaxare, exerciții de respirație, meditație sau terapie și consiliere.

Care sunt semnele că ai un nivel ridicat de anxietate?

Anxietatea se manifestă prin simptome fizice și emoționale care pot varia de la persoană la persoană. Semnele că ai un nivel ridicat de anxietate pot include palpitații, transpirații excesive, tremur, dificultăți de concentrare, iritabilitate, neliniște și insomnie. De asemenea, unele persoane pot experimenta simptome fizice precum dureri de cap, dureri musculare sau probleme digestive.

Simptomele emoționale ale anxietății pot include teama excesivă, neliniștea, sentimentul de nesiguranță și îngrijorarea constantă. Persoanele cu anxietate pot avea dificultăți în a se relaxa și pot fi mereu în alertă. Aceste simptome pot afecta calitatea vieții și pot interfera cu activitățile zilnice.

Cum să îți pregătești mintea și corpul pentru testul de anxietate?

Pregătirea mintei și a corpului înainte de a realiza un test de anxietate poate ajuta la obținerea unor rezultate mai precise și la reducerea nivelului de anxietate în timpul testului. Există mai multe tehnici de relaxare și meditație pe care le putem folosi pentru a ne pregăti mintea și corpul.

Tehnicile de relaxare pot include exerciții de respirație, meditație sau tehnici de relaxare musculară progresivă. Aceste tehnici ne pot ajuta să ne eliberăm de tensiunea acumulată în corp și să ne relaxăm mintea. Exercițiile de respirație pot fi realizate înainte și în timpul testului de anxietate pentru a ne calma sistemul nervos și a reduce nivelul de anxietate.

Meditația este o altă tehnică eficientă pentru a ne pregăti mintea și corpul pentru testul de anxietate. Meditația ne ajută să ne concentrăm atenția și să ne eliberăm de gândurile negative sau neliniștitoare. Putem folosi tehnici de meditație precum meditația mindfulness sau meditația ghidată pentru a ne pregăti înainte de test și pentru a reduce anxietatea în timpul acestuia.

Cum să interpretezi rezultatele unui test de anxietate?

Interpretarea rezultatelor testului de anxietate poate fi un proces complex, care necesită cunoștințe în domeniul psihologiei și al sănătății mintale. Cu toate acestea, există câteva aspecte generale pe care le putem lua în considerare atunci când interpretăm rezultatele.

Nivelul de anxietate poate fi evaluat pe o scală, care poate varia de la scăzut la moderat sau ridicat. Rezultatele testului pot indica nivelul de severitate al anxietății și pot oferi o perspectivă asupra impactului acesteia asupra vieții noastre.

Ce poți face pentru a reduce nivelul de anxietate?

Există mai multe tehnici și strategii pe care le putem folosi pentru a reduce nivelul de anxietate și a ne îmbunătăți starea emoțională. Acestea pot include tehnici de gestionare a anxietății, terapie și consiliere sau schimbarea stilului de viață.

Tehnicile de gestionare a anxietății pot include exerciții de respirație, meditație, tehnici de relaxare musculară sau tehnici de gândire pozitivă. Aceste tehnici ne pot ajuta să ne calmăm sistemul nervos și să reducem nivelul de anxietate în situații stresante sau neliniștitoare.

Terapia și consilierea psihologica
sunt alte opțiuni eficiente pentru a reduce nivelul de anxietate. Un terapeut sau un consilier specializat în anxietate ne poate ajuta să identificăm și să gestionăm factorii declanșatori ai anxietății și să dezvoltăm strategii eficiente pentru a o gestiona. Terapia poate implica și alte tehnici precum terapia cognitiv-comportamentală sau terapia prin expunere.

Schimbarea stilului de viață poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra nivelului de anxietate. Alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate și un somn adecvat pot contribui la reducerea anxietății și la îmbunătățirea stării noastre emoționale. Reducerea stresului și găsirea unor activități care ne aduc bucurie și relaxare pot fi de ajutor în gestionarea anxietăț

Cum să îți construiești un plan de acțiune pentru a gestiona anxietatea?

Pentru a gestiona anxietatea în mod eficient, este util să ne construim un plan de acțiune personalizat. Acest plan poate include identificarea obiectivelor pe care dorim să le atingem și a resurselor disponibile pentru a le atinge.

Un prim pas în construirea planului de acțiune este identificarea obiectivelor pe care dorim să le atingem în ceea ce privește gestionarea anxietăț Aceste obiective pot fi legate de reducerea nivelului de anxietate în anumite situații sau de dezvoltarea unor strategii eficiente pentru a face față factorilor declanșatori ai anxietăț

Resursele disponibile pot include tehnici și strategii pe care le-am identificat ca fiind eficiente pentru noi, dar și sprijinul unui profesionist în domeniul sănătății mintale. Este important să fim conștienți de resursele pe care le avem la dispoziție și să le folosim în mod eficient pentru a ne atinge obiectivele.

Stabilirea unui plan de acțiune poate implica și stabilirea unor termene limită pentru atingerea obiectivelor și monitorizarea progresului în timp. Este util să ne revizuim planul de acțiune periodic și să facem ajustări dacă este necesar.

Exerciții de respirație pentru a reduce anxietatea.

Exercițiile de respirație pot fi o tehnică eficientă pentru a reduce nivelul de anxietate și a ne calma sistemul nervos. Aceste exerciții pot fi realizate în orice moment și în orice loc, fiind o modalitate accesibilă de a face față anxietăț

Un exercițiu simplu de respirație pe care îl putem folosi este respirația dia fragmatică. Acest tip de respirație implică inhalarea lentă și profundă prin nas, urmată de o exhalare lentă și controlată prin gură. În timpul inhalării, trebuie să ne concentrăm pe umflarea abdomenului și pe umflarea pieptului, pentru a asigura o respirație profundă.

Exhalarea trebuie să fie la fel de lentă și controlată, pentru a elibera complet aerul din plămâni. Acest exercițiu simplu de respirație poate fi repetat de mai multe ori pe parcursul zilei pentru a ne ajuta să ne relaxăm și să ne concentrăm mai bine.

Ce este un Test de anxietate DASS 21?

Testul de Anxietate Scala DASS-21, cunoscut și sub numele de Scala de Anxietate, Depresie și Stres (Depression, Anxiety and Stress Scale), este un instrument de screening autoadministrat utilizat pentru a evalua prezența și severitatea anxietății, depresiei și stresului general.

Iată câteva informații cheie despre acest test de anxietate DASS-21:

Ce măsoară:

 • DASS-21 este format din 21 de itemi împărțiți în trei subscale:
  • Anxietate generalizată (7 itemi) – evaluează simptome precum îngrijorare excesivă, tensiune și nervozitate.
  • Depresie (7 itemi) – evaluează simptome precum tristețe, lipsă de speranță și dezinтерес pentru activități plăcute.
  • Stres (7 itemi) – evaluează sentimente de dificultate în a face față, tensiune excesivă și incapacitate de a se relaxa.

Cum funcționează:

 • Fiecare item are patru opțiuni de răspuns, care variază de la „Niciodată” la „Foarte des” sau „Nu se aplică deloc” la „Se aplică foarte mult”.
 • Scorul pentru fiecare sub-scală se calculează prin însumarea valorilor atribuite răspunsurilor.
 • Scoruri mai mari indică nivele mai mari de anxietate, depresie și stres.

Limitări:

 • Un test de anxietate DASS-21 nu este un instrument de diagnostic clinic și nu ar trebui utilizat singur pentru a diagnostica o tulburare de anxietate sau depresie.
 • Este un instrument de screening menit să ofere o idee generală despre starea emoțională a cuiva.
 • Dacă rezultatele indică un nivel crescut de anxietate sau depresie, este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății mintale pentru o evaluare completă și un diagnostic adecvat.

Test de anxietate online DASS 21

0%

Mi-a fost greu să mă calmez

Am avut senzația de uscăciune a gurii

Parcă nu am avut senzatii pozitive deloc

Am avut probleme de respirație (ex: respirație excesiv de rapidă, lipsa de aer în absența efortului fizic)

Mi-a fost greu să am inițiativa de a face lucruri

Am avut tendința de a exagera la diverse situații

Am avut tremurături (ex: în mâini)

Am simţit că folosesc foarte multă energie nervoasă

Am fost îngrijorat(ă) de situaţiile în care m-aş fi putut panica şi face de râs

Am simţit că nu aveam nicio așteptare

M-am trezit că devin agitat(ă)

Mi-a fost greu să mă relaxez

M-am simţit deprimat(ă) şi trist(ă)

Am fost intolerant(ă) cu orice lucru care mă împiedica să-mi văd de treabă (adică să continui ceea ce făceam)

Am simţit că am fost aproape de a mă panica

Nu m-am putut entuziasma la nimic

Am simţit că nu valorez mult, ca persoană

Am simţit că sunt cam sensibil(ă)

Am fost conştient(ă) de activitatea inimii mele în absenţa efortului fizic (ex: puls accelerat sau lipsa unei bătăi)

M-am simţit speriat(ă) fără niciun motiv serios

Am simţit că viaţa e lipsită de sens

Test de anxietate Scala DASS 21
Ai un nivel scăzut de anxietate
Ai o încredere mare în abilitățile tale și nu te lași afectat de anxietatea și stresul zilnic. Ești capabil să faci față situațiilor dificile cu calm și încredere.
Ești o persoană care se confruntă cu anxietatea în anumite situații
Ești o persoană care se confruntă cu anxietatea în anumite situații, dar încerci să îți depășești fricile și să faci față cu calm situațiilor stresante. Poți beneficia de strategii de gestionare a anxietății pentru a-ți îmbunătăți abilitățile.
Anxietate moderată
Dacă te-ai obișnuit să te îngrijorezi și să devii extrem de agitat când lucrurile nu merg cum vrei tu, este recomandat să începi discuțiile cu un terapeut. Anxietatea netratată poate duce în timp la atacuri de panică.
Anxietate Severă
Steagul roșu reprezentat de anxietatea severă îți poate pune bețe în roate în activitatea de zi cu zi. Pentru a performa la adevăratul tău potențial este necesar să-ți schimbi anumite tipare de gândire și comportamentale. Terapia cognitiv-comportamentală are cele mai bune și rapide rezultate în tratarea anxietății.

Related Articles

Back to top button