Sarcoidoza poate afecta aproape orice țesut din organism
Sarcoidoza este o boală destul de rară, ce presupune formarea unor granuloame de celule imune la nivelul organelor și țesuturilor. Acest lucru afectează funcționarea organelor unde se localizează, iar lipsa tratamentului poate duce, în timp, la distrugerea permanentă a acestora.
Sarcoidoza poate fi clasificată doar după localizare, întrucât boala în sine este aceeași. Cu toate acestea, localizările distincte duc la simptome complet variabile și necesită metode de tratament adecvate pentru fiecare în parte.
Ea poate afecta aproape orice țesut din organism și, la un singur pacient, pot exista mai multe tipuri de sarcoidoză.
Citeste si: Cum afectează Maladia Osgood-Schlatter adolescenții și copiii?
Citeste si: Cuperoza tratament, creme, imagini, sfatul medicului
Tipurile cele mai frecvente sunt:
- sarcoidoza pulmonară
- neurosarcoidoza (la nivelul sistemului nervos)
- sarcoidoza oculară
- sarcoidoza cardiacă
- sarcoidoza cutanată
- sarcoidoza musculoscheletală
- sarcoidoza renală
- sarcoidoza splinei și a măduvei osoase hematogene
- sarcoidoza ficatului
Ce este sarcoidoza pulmonara?
Este cel mai fervent tip și înseamnă afectarea plămânilor de către sarcoidoză. Aproximativ 90% dintre pacienți au forme variabile de implicare a țesutului pulmonar.
Granuloamele care apar la acest nivel provoacă diverse simptome respiratorii, interferând cu capacitatea pulmonară normală. În cazuri mai rare, se poate ajunge la distrugere permanentă a plămânilor cu formare de cicatrici și bronșiectazii (bronhiile mici devin extrem de dilatate și acumulează secreții și mucus, cu risc crescut de infecție).
Sarcoidoza pulmonara simptome
Simptomele pulmonare sunt reprezentate de tuse uscată persistentă și dificultate în respirație, precum și wheezing (șuierat expirator) și durere in piept.
Unele persoane pot dezvolta limfadenopatii în torace (inflamația ganglionilor limfatici locali), precum și îngustarea căilor aeriene și fibroză a țesutului. Poate afecta inclusiv alveolele, ducând, în timp, la insuficiență respiratorie.
Multe persoane au însă și simptome generale asociate, cum ar fi oboseala, scăderea în greutate și inflamație cu durere articulară.
Care sunt complicațiile sarcoidozei?
Boala lăsată netratată evoluează tot mai mult în timp, ducând la formarea de cicatrici și fibroză pulmonară ireversibilă, ce asociază dificultate severă la respirație și chiar hipertensiune pulmonară (creșterea presiunii în capilarele pulmonare, cu efect direct asupra circulației totale și a cordului). Infecțiile pulmonare reprezintă de asemenea o complicație asociată fazelor avansate, când se formează bronșiectazii.
Tratament medical
Tratamentul a fast intens studiat, însă nu s-a putut găsi încă o metodă curativă. Cu toate acestea, tratamentul disponibil încetinește evoluția bolii și ajută la ameliorarea simptomelor.
Pot exista persoane care să nu necesite tratament, ce pot avea chiar o remisiune spontană a bolii (dispariția simptomelor).
Iată care sunt tratamentele disponibile, ce pot fi prescrise de către medic:
Tratament medicamentos
Scopul tratamentului medicamentos este de a reduce inflamația prin supresia sistemului imun. Acest lucru are efect direct asupra simptomatologiei bolii. Printre imunosupresoare, se numără:
- corticosteroizii (prednison)
- antireumatice modificatoare de boală, cum ar fi metotrexat, azatioprină sau leflunomidă
- agenți antimalarici (hidroxiclorochina)
- agenți biologici, care au rolul de a bloca suprastimularea sistemului imun – acestea sunt rezervate cazurilor care nu răspund sau nu tolerează un alt tip de medicație: rituximab, infliximab, golimumab.
Tratamentul poate fi prescris pentru 1-2 ani, cazurile severe pot necesita însă perioade mai lungi.
Tratament chirurgical
De când au devenit disponibile mai multe tipuri de medicamente, abordarea chirurgicală pentru cura sarcoidozei este foarte rară, deoarece, de obicei, boala răspunde bine la tratamentul medical.
Chirurgia rămâne metoda disponibilă atunci când celelalte au eșuat, sau când afectarea organelor este extensivă și este reprezentată de transplant de organ. Pot fi transplantați unul sau ambii plămâni, în funcție de severitatea cazului.
Când mergi de urgenta la medic?
Este recomandat să mergi la medic atunci când apar simptome caracteristice de afectare pulmonară sau a oricărui alt organ. Complicațiile sunt rare și apar doar în cazurile unei boli cronice, lăsată netratată pentru o lungă perioadă.
Ce medic trateaza sarcoidoza pulmonara?
Medicul la care trebuie să te adresezi atunci când suferi de sarcoidoză pulmonară este medicul pneumolog.
Acesta va efectua o serie de teste pentru diagnostic concret și va stabili un plan de tratament potrivit în funcție de severitatea bolii și de alte comorbidități prezente.
Ce analize se fac?
Simptomele sugestive pentru sarcoidoză pot îndruma medicul spre a recomanda o serie de teste, precum:
- teste imagistice, de tipul radiografiei pulmonare sau CT
- teste pentru examinarea căilor aeriene inferioare prin intermediul endoscopului flexibil (bronhoscopie), ce permite și colectarea de biopsii, cu evaluarea la microscop a țesutului pulmonar.
- testele respiratorii măsoară funcția pulmonară și deci gradul de afectare al organului.
Aceste teste sunt specifice doar în afectarea pulmonară, restul formelor necesitând analize tipice localizării.
Cum decurge o consultație?
Consultația la medicul pneumolog va presupune o anamneză detaliată cu obținerea istoricului medical personal și familial și de un scurt examen clinic centrat pe afectarea pulmonară. Ulterior, vor fi indicate testele menționate mai sus, în funcție de pacient și de necesități.
Doar cu ajutorul acestora poate fi stabilit un diagnostic de certitudine, deoarece examenul clinic este nespecific.
Ulterior, va fi prescris un tratament și monitorizat constant de către medic până la remisiunea simptomatologiei.
Ce întrebări să pui medicului?
- ce fel de analize trebuie să fac? Necesită o pregătire înainte?
- cum mă poate afecta boala pe termen lung?
- care este cel mai potrivit tratament, dacă am și alte boli?
- cât va trebui să iau tratamentul?
- ce fel de efecte adverse are tratamentul?
- ce pot să fac pentru a îmbunătăți simptomatologia?
Tratament naturist sarcoidoza pulmonara
Câteva sfaturi naturiste ce te pot ajuta în lupta cu simptomele sunt:
- dieta bazată în principal pe fructe și legume cu frunze verzi
- terapia alcalinizantă prin băi cu sare și oxigen
- masajele cu uleiuri revitalizante în cazul sarcoidozei cutanate
- consumul de ardei iute, fructe de pădure
- sucul sau ceaiul din flori de soc
- uleiul de oregano
Tratamentul naturist nu înlocuiește însă tratamentul medical destinat sarcoidozei, ci este complementar acestuia, ca ajutor în combaterea simptomelor și creșterea calității vieții.
Ceaiuri pentru sarcoidoza
Cele mai des utilizate ceaiuri care ajută la curățarea sângelui și a limfei sunt ceaiurile de rădăcină de echinacea, rădăcină de păpădie, rădăcină de gențiana, rădăcina de brusture, frunze de urzică, frunze de căpșuni, frunze de dafin și flori de soc. Rădăcina de lemn dulce consumată în ceai are efect asupra sistemului endocrin, ca și plantele de ginseng și spirulina.
Mucoasele pot fi agitate de Frunze de mullein, zmeură roșie, lobelia și mușchi irlandez.
Sarcoidoza si coronavirus
Studiile au arătat că pacienții cu sarcoidoză, în special cei aflați sub tratament imunosupresor, sunt la risc ridicat pentru infecția cu Covid-19, cu dezvoltarea unor forme severe de boală. Tratamentul cu rituximab este cel mai frecvent citat ca fiind asociat infecției severe Covid. De asemenea, formele de sarcoidoză pulmonară sau neurosarcoidoză au cel mai mare risc.
Prevenție
Nu există nicio metodă prin care să poți preveni sarcoidoza, mai ales în cazul în care te afli la risc de a dezvolta această boală. Singura măsură pe care o poți lua este să eviți factorii considerați a fi declanșatori pentru această patologie, printre care se numără insecticidele, mucegaiul, praful și alte substanțe chimice. Infecțiile cu virusuri sau bacterii au fost și ele asociate cu debutul sarcoidozei. Toți acești agenți activează răspunsul imun, care va începe să reacționeze în mod inadecvat, suprastimulat, și să provoace formarea de granuloame.
Sfaturi medicale pentru bolnavii de sarcoidoza pulmonara
Cel mai important sfat este să îți ici medicația așa cum este prescrisă și să nu o întrerupi atunci când începi să te simți mai bine, fără recomandarea medicului. Vizitele și monitorizările frecvente de către doctor sunt importante în evoluția bolii.
Adoptă o dietă sănătoasă, cu multe fructe și legume proaspete.
Renunță neapărat la fumat și la consumul de alcool și, de preferință, renunță și la cafea sau consum-o în cantități cât mai reduse.
Asigură-te că ai un somn odihnitor, de 6-8 ore pe noapte.
Fă exercițiu fizic regulat pentru a menține o greutate normală.
Bea o cantitate suficientă de lichide în fiecare zi.
Întrebări frecvente
Sarcoidoza pulmonara este mortala?
În cazuri foarte rare, sarcoidoza poate ajunge să fie fatală. Majoritatea persoanelor se vindecă spontan sau sub tratament, însă o parte dintre pacienți pot dobândi o formă cronică de sarcoidoză, cu afectare persistentă și importantă de organe, în care pot apărea o mulțime de complicații, în special atunci când este vorba despre localizări ale bolii precum plămânii, sistemul nervos sau inima.
Formele severe, foarte avansate de boală (foarte rare în zilele noastre, când există tratament disponibil) pot da astfel de complicații, care in final sunt cauzatoare de deces.
Avem voie sa practicam sport?
Sportul este chiar încurajat la pacienții care suferă de sarcoidoză, în ciuda stării generale slăbite, cu dominanța oboselii, pe care persoanele afectate o resimt în mod frecvent. Se recomandă mișcarea fizică ușoară sau moderată oricând este posibil.
Sportul ajută la întărirea mușchilor și a oaselor, menține mobilitatea, te ajută să menții greutatea și este benefică pentru sănătatea mentală și starea de bine.
Exercițiul fizic mai intens poate avea uneori potențialul de a exacerba simptomele sarcoidozei pulmonare, legată de oboseală, dificultate în respirație și scăderea toleranței la efort fizic.
Unele studii susțin însă că antrenamentul fizic a redus starea de oboseală după o perioadă de exercițiu susținut, constant.
Ce dieta este recomandata?
Alege o dietă cât mai verde, naturală, bazată pe fructe și legume proaspete. Dieta vegană este deseori promovată ca fiind benefică în această boală.
Evită carbohidrații precum pâinea, pastele, cerealele rafinate, acizii grași de tip trans (cum ar fi produsele de patiserie, cartofii prăjiți sau margarina), carnea roșie.
Sarcoidoza este cancer sau poate duce la cancer?
Sarcoidoza NU este cancer, este o patologie complet diferită, legată de acumularea în granuloame a celulelor din sistemul imun. Nu este nici o boală contagioasă.
Deși apare adesea în familii, nu este o patologie moștenită. Confuzia vine din faptul că simptomele, semnele clinice, dar și imagistica este similară între sarcoidoză și cancer, de aceea poate fi diagnosticată greșit drept tumoră malignă pe baza tabloului clinic.
Cu toate acestea, s-a arătat că sarcoidoza este asociată cu o creștere a riscului de cancer în organele afectate, în special plămânul, ficatul, stomacul, dar crește și riscul de melanom și de cancer limfatic.
Sarcoidoza poate recidiva?
Recidiva este cel mai frecvent întâlnită la persoanele care întrerup brusc medicația împotriva sarcoidozei. Cel mai des, recurența apare între 1 lună și un an de la întreruperea tratamentului.
De aceea, este indicat să nu întrerupi sub nicio formă tratamentul fără sfatul medicului, chiar dacă simptomatologia s-a îmbunătățit.
Sarcoidoza acută și în special sindromul Löfgren (sarcoidoză acută caracterizată prin ganglioni limfatici toracali măriți, noduli roșii, sensibili la nivel tibial, febră și artrită) poate cunoaște recurențe la mai mulți ani de la remisiunea completă a simptomatologiei, dar prognosticul pe termen lung este bun.
Din acest motiv, este recomandat controlul periodic la medic chiar și atunci când boala a trecut la o formă inactivă.