Cum se trateaza rinofaringita acuta la copii?
Rinofaringita acută la copii sau rosu in gat este denumirea răcelii comune și presupune inflamația mucoasei nazale și faringiene.
Denumirea populară de „roșu în gât” se datorează faptului că rinofaringita debutează adeseori cu dureri în gât și febră moderată, sub 39 de grafe.
Este o afecțiune benignă, autolimitată, ce are de obicei origine virală. Poate fi însă și un semn precoce a unor alte infecții, precum bolilor virale ale copilăriei (pojarul) sau, de asemenea, poate fi complicată de o infecție bacteriană supraadăugată, ducând la otită sau sinuzită.
Durerea în gât durează între 1-3 zile, dar afectarea nasului, cu congestie și rinoree, se poate întinde până la 10 zile.
Articol recomandat: Bronșiolita la copii: o infecție a căilor respiratorii inferioare
Simptome principale
- febră moderată
- congestie nazală, rinoree, nas înfundat
- tuse, strănut
- dureri de cap
- dureri de gât
- conjunctivită
- oboseală, stare generală alterată, dureri musculare
- sindromul picăturii post-nazale
- uneori, pot apărea și vărsături sau diaree.
Articol recomandat: Carenta de fier in organism. Ce te doare de la lipsa de fier
Diferența dintre rinofaringita acuta la copii si cea la adulți
Cauzele, modul de prezentare și simptomele sunt aceleași între copii și adulți. Poate varia durata bolii, iar tratamentul este ușor diferit, deoarece multe medicamente pentru adulți nu pot fi administrate copiilor.
Rinofaringita acută la copii cauze
Infecția cu rhinovirusuri este responsabilă de apariția rinofaringitei în majoritatea cazurilor, dar există peste 100 de virusuri care pot da astfel de simptome.
Evoluție și complicații în rinofaringita acută
În general, rinofaringita are o evoluție benignă, autolimitată, trece de la sine chiar și fără tratament în câteva zile. Durează între 7-10 zile, dar uneori, poate dura și mai mult. Cazurile care se complică sunt rare și apar mai mult la persoanele cu imunitatea scăzută.
Printre complicații se enumeră otita medie, sinuzita, exacerbările de astm și ale bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC).
La pacienții cu BPOC sau vârstnici, suprainfecția bacteriană este mai frecventă, cu implicarea tractului respirator inferior, ce conduce la pneumonie.
Rinofaringita acută la copii tratament
Trebuie să reținem că rinofaringita este o infecție virală, care nu se tratează cu antibiotice. Tratamentul este doar unul simptomatic, la care se adaugă o hidratare corespunzătoare.
Adulții pot folosi antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirină), decongestionante nazale (pseudoefedrină) sau spray-uri nazale, antihistaminice, antitusive (codeină) atunci când tusea este uscată, pastile de supt pentru dureri de gât, guaiafenesină pentru reducerea vâscozității mucusului nazal, facilitând eliminarea acestuia.
Suplimentele de Zinc pot ajuta atunci când sunt administrate de la debutul simptomatologiei, iar medicația antivirală se recomandă doar în cazul infecției cu virusul Influenza sau virusul gripal.
Copiii necesită doar hidratare și umidifierea aerului, pot beneficia de aerosoli și spray-uri nazale cu soluție salină și administrarea ibuprofenului conform schemei adecvate vârstei și greutății (nu vom administra aspirină la copiii mai mici de 15 ani).
Este rinofaringita acuta la copii contagioasa?
Rhinovirusurile sunt extrem de contagioase, se transmit foarte ușor pe calea aerului. Din acest motiv, igiena este foarte importantă, atât pentru bolnav, care poate infecta cu ușurință persoanele din jur, cât și pentru cei care intră în contact.
Spălarea frecventă a mâinilor, strănutul și tusea cu gura acoperită (la nivelul plicii cotului sau antebrațului, nu în palmă), dar și evitarea împărțirii paharelor, a tacâmurilor etc reprezintă metode utile pentru a ține răceala la distanță.
Dacă intri în contact cu o persoană bolnavă, spală-te des pe mâini și evită atingerea ochilor, gurii și nasului.
Masuri de prevenție in rinofaringita
- spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun, mai ales atunci când intri în contact cu persoane răcite
- dezinfectează obiectele cel mai des folosite, cum ar fi telefonul, clanțele, jucăriile copiilor
- dezinfectantul este un aliat important când nu ai la îndemână mereu posibilitatea de a te spăla pe mâini
- evită utilizarea unor obiecte folosite de multe alte persoane, cum ar fi pixurile din locuri publice
- strănută și tușește cu gura acoperită cu plica cotului sau antebrațul, deoarece palma va reține microorganismele, ușor de diseminat pe alte obiecte
- vaccinul antigripal previne infecția cu acest virus
Ce medic tratează rinofaringita acută la copii?
Rinofaringita se diagnostichează ușor la medicul de familie, pe baza simptomelor și a prezentării clinice în urma unui examen fizic. Este posibil să fie indicat și un exsudat faringian pentru a depista o infecție bacteriană sau prezența virusului Influenza.
Dacă starea generală este afectată mai sever sau apar și alte simptome, poate fi necesară trimiterea la un medic specialist ORL pentru investigații suplimentare și tratament.
Cand devine rinofaringita acută la copii motiv de ingrijorare?
Este recomandat să mergi la medic dacă simptomele durează mai mult de 10 zile, fără îmbunătățire, sau dacă infecția se complică și apar simptome precum:
– otită
– sinuzită
– pneumonie sau bronșită
– exacerbarea astmului
– suprainfecția streptococică a gâtului.
Alte sfaturi medicale
Umidificarea aerului și utilizarea vaporizatoarelor ajută la ameliorarea simptomelor respiratorii, precum și băile cu abur. Dieta trebuie să fie ușoară, bazată pe supe simple. Mierea are rol în ameliorarea durerilor în gât (atenție, nu este recomandată utilizarea ei la copiii mai mici de 1 an).
Se va evita fumatul activ și pasiv pe perioada bolii.
Gargara cu apă ușor sărată poate ajuta pentru durerile în gât.