
Ce sunt polipii nazali? Simptome, tratament și recidivă
Ce sunt polipii nazali?
Polipii nazali reprezintă mici formațiuni de țesut care cresc în interiorul sau în jurul mucoasei nazale, putând acoperi interiorul nasului sau sinusurile.
Din fericire, sunt țesuturi necanceroase și pot fi cauzele unor alergii sau infecții cronice.
Persoanele care prezintă cel mai adesea polipi sunt copiii și adulții ce suferă de astm, diverse alergii sau sinuzite.
Chiar dacă pot trece neobservați într-o primă etapă, este mai mult decât recomandată vizita la medic, pentru a nu degenera în timp, în alte afecțiuni mai grave, ce pot complica tratamentul.
Citeste si: Bronșiolita la copii: o infecție a căilor respiratorii inferioare
Cum arată polipii nazali?
Polipii nazali sunt excrescențe mici, rotunde sau ovalare, care cresc în interiorul sau în jurul mucoasei nazale sau a sinusurilor. Pot fi de culoare albă sau galbenă și pot avea o consistență moale sau mai tare. Acestea pot fi localizate în zona nazală sau în sinusurile paranazale, și în unele cazuri pot fi multiple.
Citeste si: Când devine dermatita de contact un semn de îngrijorare?
Polipi nazali imagini



Simptome ale polipilor nazali
Așa cum am precizat anterior, polipii de mici dimensiuni nu afectează în vreun fel buna funcționare a organismului și nu generează simptome.
Din această cauză, ei pot rămâne nedetectați pentru o bună perioadă de timp. Cei de mari dimensiuni însă, se pot manifesta agresiv prin blocarea căilor aeriene nazale și a drenajului sinusurilor suborbitale.
Simptomele specifice variază în funcție de mărimea și localizarea lor, însă cele mai frecvente sunt următoarele:
- Senzația de nas înfundat (obstrucția nazală) sau dificultățile respiratorii
- Persistența scurgerilor nazale (rinoree)
- Congestie nazală sau apăsare în jurul nasului sau a frunții
- Pierderea simțului mirosului sau mirosul anormal
- Prurit nazal
- Senzație de presiune frontală sau facială
- Sforăit accentuat în timpul somnului
- Dificultăți de somn sau somnul cu gura deschisă
- Cefalee însoțită de febră
- Prurit nazal – senzatie de mancarime a nasului.
Polipi nazali tratament
Tratamentul medicamentos pentru polipii nazali
Într-o primă etapă, medicul va încerca scăderea în volum a polipilor sau scăparea definitivă de aceștia, cu ajutorul tratamentului medicamentos.
Iată cele mai comune forme de tratament pentru polipii nazali:
- Corticosteroizi nazali
Pentru a reduce inflamația, medicul prescrie un spray cu corticosteroid nazal, tratament ce poate micșora polipii sau îi poate elimina complet.
Cele mai utilizate medicamente în România sunt fluticazonă (Avamys), budesonide (Rhinocort Aqua) și mometasone (Nasonex)
- Corticosteroizi orali și injectabili
Se prescriu în continuare corticosteroizi orali (prednison, Metilprednisolon), betametazonă orală (Celestamine) sau injectabili (Dexametazona). Aceștia pot fi luați în paralel cu un spray nazal.
- Alte medicamente
Medicul poate prescrie medicamente care acționează asupra inflamației cronice a pasajelor nazale sau a sinusurilor. Pot fi incluse antihistaminicele pentru tratarea alergiilor sau antibioticele, în cazul infecțiilor cronice sau recurente.
Tratamentul chirugical
Tratamentul chirurgical va fi recomandat de medic atunci când se constată faptul că tratamentul medicamentos nu produce schimbări majore.
De asemenea, se optează pentru această variantă în momentul în care simptomele sunt severe sau polipii sunt recidivanți. Astfel, opțiunile chirurgicale constă în:
- Polipectomie
Această intervenție este realizată sub controlul endoscopic cu anestezie generală și are scopul de a înlătura complet polipii mici sau izolați, cu ajutorul unui microdebrider, instrument care fragmentează și reușește să extragă țesutul moale.
- Chirurgie endoscopică a sinusurilor
Prin această procedură, chirurgul introduce un endoscop (tub cu o lentilă care mărește) și o cameră video în nări, pe care le ghidează către sinusuri.
Instrumentele folosite sunt miniaturi, angulate, pentru fiecare sinus în parte și un microdebrider ce are ca scop îndepărtarea polipilor și a altor obstrucţii ce blochează fluidele din sinusuri și fluxul normal al aerului.
Odată ce cavitatea nazală a sinusurilor este lărgită, se vor îndepărta polipii sau acumulările de mucoasă din fiecare sinus în parte. Întreaga intervenție se efectuează sub anestezie generală.
Chirurgia sinusală endoscopică funcțională (FESS) – Dr. Bogdan Mocanu
Polipi nazali tratament naturist
Deși tratamentul naturist nu este considerat o alternativă a tratamentului medicamentos sau chirurgical, cu acordul medicului mai pot fi încercate următoarele:
- Uleiuri esențiale: Uleiurile de eucalipt sau de mentă pot ajuta la reducerea inflamației și a simptomelor asociate cu polipii nazali. Ele pot fi utilizate prin inhalare sau prin aplicare topică.
- Suplimente de vitamine A, C și E pentru întărirea sistemului imunitar.
- Acupunctura: Poate fi folositoare în reducerea simptomelor precum congestia nazală sau durerea de cap
Diagnosticul polipilor
Pentru o diagnosticare corectă a afecțiunii căilor respiratorii, medicul poate apela la următoarele teste:
a. Endoscopia nazală
Procedura, care se mai numește și rinoscopie endoscopică presupune introducerea în nas a unui fibroscop sau endoscop, prevăzut cu videocameră și o lumină cu fibră optică, pentru a observa deschiderile fiziologice ale sinusurilor sau interiorul acestora.
b. Diagnosticarea Imagistică
Pentru o examinare detaliată, se va realiza un CT sau RMN, investigație ce permite medicului să observe mărimea și localizarea polipilor, cât și extinderea inflamației.
Un aspect important este faptul că nu vor fi trecute cu vederea tumorile canceroase, aflate în zonele mai profunde ale sinusurilor, dacă acestea există.
c. Teste alergologice
Testele cutanate au rolul de a determina dacă alergiile contribuie la inflamarea mucoasei nazale sau nu. Acestea au loc prin aplicarea unor mici picături de agenți alergeni pe suprafața pielii, pentru identificarea unor eventuale reacții alergice.
d. Test pentru fibroza chistică
Prin această procedură non-invazivă se testează sudoarea, determinandu-se, astfel, dacă perspirația copilului conține o cantitate mai mare de sodiu, comparativ cu valorile normale.
e. Analize de sânge
Analizele de sânge sunt utile în momentul în care se suspectează faptul că polipii nazali sunt cauzați de o boală inflamatorie cronică sau o afecțiune autoimună.
Prevenția polipilor
Polipii pot fi preveniți prin evitarea expunerii la alergeni, a iritanților din mediu și evitarea fumatului. De asemenea, este recomandat să se mențină igiena nasului, prin utilizarea soluțiilor saline sau a uleiurilor esențiale pentru a hidrata mucoasa nazală și pentru a reduce inflamația.
Alte măsuri pot fi ștergerea frecventă a prafului, evitarea contactului îndelungat cu animalele sau utilizarea pernelor, saltelelor și pilotelor antialergice.
Polipii nazali la adulți
Adulții care se confruntă cu polipii nazali sunt tinerii care suferă de astm sau sinuzite. Bătrânii sunt, din fericire, cei mai puțin afectați de polipii nazali.
Polipii nazali la copii
Copiii sunt cei mai predispuși să aibă polipi, această afecțiune apărând în special în cazul celor cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Un factor care poate favoriza apariția polipilor la copii sunt răcelile tratate incorect.
Dr. Ana-Maria Apostol, medic primar ORL despre polipii nazali la copii
Întrebări frecvente
De ce apar polipii nazali?
Polipii nazali apar din cauza inflamației cronice a mucoasei nazale, influențată de afecțiuni precum sinuzita, rinita alergică, astmul sau de factori precum iritanții de mediu, fumatul și afecțiunile respiratorii deja existente.
Ce medic tratează polipii nazali?
Medicul care se ocupă cu tratarea polipilor nazali este medicul ORL (otorinolaringolog), specializat în afecțiunile nasului, gâtului și urechii.
Când trebuie operați polipii nazali?
Polipii nazali se operează atunci când fie nu răspund la tratamentul medicamentos, fie provoacă dificultăți respiratorii, pierderea mirosului sau durerea de cap. De asemenea, mai este recomandată scoaterea lor atunci când există riscul de transformare malignă.
Cât durează recuperarea după operația de îndepărtare a polipilor nazali?
Recuperarea poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de metoda chirurgicală utilizată. Sunt extrem de importante indicațiile medicului, precum și evitarea activităților ce pot provoca iritații sau traumatisme la nivelul nasului, pentru o recuperare completă.
Polipii nazali pot reapărea?
Polipii nazali pot recidiva, deoarece cauza inflamației cronice care a condus la formarea lor, este posibil să mai persiste. Tratamentul afecțiunii subiacente și evitarea expunerii la alergeni sau iritanți pot ajuta la prevenirea reapariției polipilor.