Nefrologie

Pielonefrita poate avea forme amenințătoare vietii

Ce este pielonefrita?

Pielonefrita este un tip de infecție a tractului urinar, definit prin infecția acută și severă a rinichilor, ce poate duce la afectarea permanentă a acestora.

Poate fi și sub formă cronică, atunci când există atacuri recurente sau persistente, însă mult mai rar și de regulă în cazul în care există afecțiuni congenitale sau obstrucții de tract urinar, mai ales în cazul copiilor.

Este o afecțiune foarte severă, mergând până la forme amenințătoare de viață.

Citeste si: Cuperoza. Tratament, creme, imagini, sfatul medicului

Care este diferenta dintre pielonefrita cronică si cea acuta?

Simptomatologia este similară între cele 2 forme. Pielonefrita acută înseamnă un episod unic, cu debut brusc.

Forma cronică apare atunci când există episoade multiple, repetate de pielonefrită acută ce presupune inflamație, ducând, în timp, la formarea unor cicatrici la nivelul rinichilor.

Forma acută asociază umflătura (edemul) rinichilor, ce apar măriți la investigațiile imagistice, în timp ce forma cronică, cicatrizantă, asociază rinichi mici, atrofici.

Pielonefrita acută apare mai frecvent în urma unor infecții acute și se remite mai ușor, fără complicații.

Pielonefrita cronică se datorează mai mult unor malformații congenitale sau obstrucții de tract urinar ce asociază reflux vezico-ureteral (refluxul urinii dinspre vezica urinară, înapoi în uretere, către rinichi).

Citeste si: Dischinezie biliara (bila lenesa). Cand mergi urgent la medic?

Pielonefrita simptome

Printre simptome, poți recunoaște:

  • durere lombară sau la unghiul dintre coloană și coaste, pe partea afectată
  • febră, frisoane
  • senzație de arsură la urinat
  • urinat frecvent, cu senzație de urgență, adesea cu eliminarea unei cantități mici de urină
  • grețuri, vărsături
  • urină cu sânge sau puroi
  • miros neplăcut al urinii (ca de pește) sau aspect aerat/ neclar
  • dureri abdominale
  • oboseală
  • stare generală alterată
  • confuzie mentală în cazuri severe, mai mult la vârstnici

Pielonefrita la copii

Pielonefrita este mult mai frecventă la copii decât la adulți, în special atunci când cei mici asociază malformații congenitale de tract urinar, acestea manifestându-se în primii ani de viață prin infecții recurente de tract urinar. Prin urmare, copiii mici sunt cei mai afectați.

Copiii cu pielonefrită trebuie neapărat văzuți de către medic și investigați în mod adecvat privind cauza, pentru a putea primi tratamentul corect. Lipsa unui tratament va duce la episoade repetitive, cu formarea bolii cronice de rinichi în viața adultă și chiar hipertensiune arterială.

Simptomatologia este similară cu cea produsă la adult. Copilul va avea starea generală alterată și febră, iar urina va fi urât mirositoare, cu sânge. Adesea, copiii udă patul, având micțiuni foarte frecvente, pe care nu le pot controla.

Diagnosticul se pune pe baza testelor efectuate din urină, care identifică infecția.

Pielonefrita in sarcina

Infecțiile de tract urinar sunt mult mai frecvente în timpul sarcinii și sunt de cauză infecțioasă, provocate, de obicei, de E.Coli.

Prezența bacteriilor în urină poate fi comună la femeile însărcinate, fără să producă niciun fel de simptomatologie, însă tocmai din acest motiv se efectuează controale regulate pentru detectarea unor astfel de infecții, care, netratate, pot evolua către cistită și pielonefrită, mai cu seamă pe fondul imunității scăzute în sarcină.

Detectarea infecției de tract urinar necesită tratament cu antibiotice potrivite (cefalexin, nitrofurantoin, nu ampicilină deoarece asociază rate crescute de rezistență).

În cazul femeilor însărcinate, pielonefrita poate ajunge la forme amenințătoare de viață, atât pentru mamă, cât și pentru făt, cu risc ridicat de morbiditate în perioada din preajma nașterii.

Se poate ajunge la septicemie a mamei, la travaliu precoce și naștere prematură. Simptomele sunt aceleași ca cele apărute în afara sarcinii.

Dacă mama are episoade recurente de pielonefrită, poate fi necesar un tratament profilactic. În cazul formelor severe, trebuie instaurat un tratament rapid și agresiv, pentru prevenția complicațiilor, putând fi necesară chiar spitalizarea.

Ce medic o tratează?

În suspiciunea de pielonefrită, trebuie să te prezinți imediat la medicul nefrolog, acesta ocupându-se de diagnostic, efectuarea investigațiilor imagistice și de tratamentul infecției.

Când mergi urgent la medic?

Imediat ce ai simptome tipice unei infecții de tract urinar, ar trebui să consulți medicul. Acest lucru este absolut necesar în cazul copiilor și al femeilor însărcinate.

De asemenea, mergi imediat la doctor atunci când urmezi tratament cu antibiotic, iar simptomele nu se îmbunătățesc.

Dacă apar grețuri, vărsături și sânge în urină, este important să te prezinți cât mai devreme la medic pentru un tratament precoce.

Cum decurge consultația?

După o anamneză completă, ce presupune explicarea detaliată a tuturor simptomelor, medicul poate efectua un scurt examen obiectiv, după care va fi nevoie de o probă de urină pentru testarea acesteia pentru infecții sau prezența sângelui.

Se pot efectua și culturi, pentru a vedea exact tipul de bacterie ce colonizează tractul urinar, în acest mod investigându-se și antibioticele la care va avea sensibilitate.

Totodată, medicul va recomanda efectuarea unor teste imagistice, precum ecografia, CT sau cistouretrografia (injectarea de substanță de contrast și efectuarea de radiografii cu vizualizarea tractului urinar).

Tratament medical

Tratamentul de primă linie și obligatoriu în pielonefrită este administrarea antibioticelor. Acest lucru nu se va face niciodată acasă, după ureche, întrucât administrarea unui antibiotic la întâmplare nu va face decât să crească rezistența bacteriei și să prevină administrarea tratamentului corect, predispunând la multiple complicații.

Antibioticul va fi ales în urma culturii din urină cu efectuarea antibiogramei pentru testarea sensibilității și a rezistenței la antibiotice.

Durata tratamentului va fi decisă de către medic, în funcție de severitate și de tipul bacteriei, de regulă fiind vorba despre doar câteva zile, dar există și cazuri ce necesită peste o săptămână de tratament.

Nu întrerupe niciodată antibioticul mai devreme decât ți-a fost prescris, chiar dacă te simți mai bine iar simptomele dispar. Acest lucru creează rezistență bacteriană la antibiotic.

Infecțiile foarte severe, cu alterarea importantă a stării generale, pot necesita chiar spitalizare, cu administrarea intravenoasă a antibioticelor și hidratare prin perfuzie.

Pielonefritele recurente sau cronice pot necesita tratament urologic, chirurgical, atunci când sunt provocate de anomalii care pot fi corectate prin operație. Rezolvarea malformațiilor sau a obstrucțiilor va duce la remiterea simptomatologiei și la prevenția recurenței pielonefritei.

Pielonefrita tratament naturist

Comprimatele pe bază de merișoare sunt un adjuvant util în combaterea simptomelor infecțiilor de tract urinar. Trebuie administrate pe toată perioada infecției, minim 10 zile.

Consumul de ulei de propolis este și el recomandat printre remediile naturiste.

Decoctul de rădăcină de pătrunjel se prepară printr-un amestec de 500 ml lapte, 500 ml apă, 2 rădăcini de pătrunjel care se fierb împreună 10-15 minute, se strecoară și se consumă câte jumătate de pahar, de 3 ori pe zi.

Băile cu apă caldă sunt foarte bune pentru ameliorarea simptomatologiei. În această apă, poate fi adăugat un ceai de coada-calului realizat prin pisarea a 400 g coada calului naturală, peste care se vor adăuga 500 ml de apă clocotiră, iar apoi se va răci și strecura.

Acest ceai poate fi utilizat și sub formă de comprese în regiunea lombară.
Tot în băi calde poate fi adăugat un amestec similar, din 500 g conuri de pin tocate peste care se toarnă 500 ml apă.

Ceai pentru pielonefrita

Ceaiurile au un rol extraordinar în prevenția și tratamentul pielonefritei, mai ales prin efectul diuretic (de stimulare a producerii și eliminării urinii) – prin acest lucru favorizând eliminarea bacteriilor. Pe lângă acest rol, plantele au efect direct antiinflamator și antibacterian la nivelul mucoaselor căilor urinare.

Poți folosi ceaiuri dintre următoarele:

  • ceai de afine
  • ceai de merișoare
  • ceai de cireșe sau cozi de cireșe
  • ceai de coada calului
  • mușețel
  • ceai de soc
  • ceai de păpădie
  • ceai de coacăze negru
  • ceai de ciuboțica-cucului
  • ceai de roibă

Prevenție

Prevenția pielonefritei este aceeași ca pentru orice infecție de tract urinar:

  • bea multă apă în fiecare zi și mai ales în cursul episoadelor de infecție de tract urinar, deoarece acest lucru ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor din căile urinare
  • urinează oricând simți nevoia și nu amâna niciodată acest lucru
  • urinează de fiecare dată după actul sexual, pentru a elimina bacteriile ce se pot acumula la nivelul uretrei
  • ștergerea zonei intime după toaletă trebuie să se facă întotdeauna din față în spate, pentru a preveni extinderea bacteriilor din tractul digestiv către uretră
  • nu folosi produse pentru zona intimă de tip deodorant, geluri sau creme parfumate și altele asemenea

Îngrijirea pacientului cu pielonefrita acuta

Scopul tratamentului medical este, în primul rând, confortul pacientului și ameliorarea simptomatologiei, în special a febrei și a durerii. Acest lucru necesită administrarea rapidă a unor antialgice și antipiretice.

De asemenea, trebuie urmărită constant cantitatea de urină eliminată, iar perfuziile intravenoase trebuie reglate în așa fel încât diureza să aibă un nivel adecvat.

Somnul și odihna pacientului pe perioada bolii trebuie să reprezinte o prioritate, pentru o recuperare mai rapidă, de asemenea și alimentația, mai ales atunci când pacientul cu forme severe nu poate mânca și are vărsături.

Temperatura trebuie verificată zilnic, iar semnele vitale trebuie monitorizate în mod constant. Orice dezechilibru hidro-electrolitic și acido-bazic necesită corecție rapidă, și orice modificare a stării generale ce sugerează o complicație trebuie urmărită și investigată imediat, pentru a fi gestionate rapid. Prevenția complicațiilor este cea mai importantă în cazul pielonefritei.

Igiena locală trebuie să fie riguroasă, iar pacientul trebuie să fie educat în ceea ce privește toate măsurile ce trebuie abordate pentru prevenția infecțiilor de tract urinar.

Ce întrebări să pui medicului?

  • care poate fi cauza pielonefritei?
  • ce investigație este cea mai potrivită?
  • care pot fi efectele adverse ale tratamentului?
  • câte zile trebuie să iau antibiotic?
  • ce antialgice pot lua pentru ameliorarea durerii și a febrei?
  • este necesară spitalizarea?
  • cum pot preveni episoade recurente de pielonefrită?
  • dacă am și alte boli, cum le pot gestiona împreună?

Alte sfaturi medicale

Atunci când suferi de pielonefrită, poți apela la câteva metode prin care să mai ameliorezi simptomatologia, cum ar fi:

  • aplicarea unor comprese calde sau sticle cu apă caldă la nivel abdominal, pe flancuri sau pe spate, în zonele dureroase
  • utilizarea unor antialgice de tip paracetamol pentru reducerea febrei și a disconfortului. Se recomandă să eviți antiinflamatoarele nesteroidiene, sau să le consumi în cantități cât mai mici atunci când suferi de pielonefrită cronică, pentru a evita efectele adverse ale utilizării îndelungate a acestora (pot provoca ulcer gastric și sângerări)
  • fii mereu atent la hidratare, bea cât mai multă apă în fiecare zi. Acest lucru va ajuta la eliminarea constantă a bacteriilor care se acumulează în uretră, mai ales în cazul femeilor.
  • nu consuma alcool și cafea pe perioada pielonefritei, deoarece pot agrava senzația de urinare imperioasă.
  • evită frigul și umezeala, nu purta haine ude sau costum de baie ud
  • evită constipația și ia măsuri pentru prevenția acesteia
  • controlul bolilor favorizante ale infecțiilor de tract urinar este foarte importantă – printre acestea, se numără diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hipokaliemia, hiperuricemia = guta, nefrocalcinoza.

Dr. Codruta Onea, medic internist despre pielonefrita acuta

Dr. Roxana Lixandru

Dr. Roxana Lixandru a absolvit facultatea de medicină generală “Carol Davila” din București, fiind dintotdeauna pasionata de știință, cât și o iubitoare de limba română și literatură. Are o experiență bogată în scrierea articolelor științifice, medicale, cât și informale.
Back to top button