OrtopedieSănătate

Maladia Haglund – o inflamație dureroasă a călcâiului

Ce este maladia Haglund?

Maladia Haglund, boala Haglund sau sindromul Haglund este o inflamație dureroasă a călcâiului în partea posterioară, provocată de anomalii ale oaselor sau ale țesuturilor moi locale. Apare de obicei bilateral.

Maladia Haglund este provocată cel mai adesea de o exostoză retrocalcaneană (creștere de os), acolo unde se inseră tendonul lui Ahile, iar țesutul moale de deasupra devine iritat la contactul frecvent cu încălțămintea rigidă. Acest lucru va duce la bursită.

Deformarea se produce tocmai datorită fricțiunii provocate de încălțăminte asupra proeminenței naturale a călcâiului, însă la acest lucru contribuie și anomalii în structura sau funcția piciorului, dar și o predispoziție genetică.

Citeste si: Periartrita scapulohumerală. Ce este și cum o tratăm ?

Adesea, boala este diagnosticată greșit drept fasceită plantară, entezopatie calcificată de tendon Ahilian sau spondilartopatie seronegativă.

Persoane afectate de maladia Haglund?

Această deformare poate apărea la orice persoană, dar este întâlnită mai frecvent la cei care poartă încălțăminte rigidă și strâmtă. De asemenea, femeile care poartă tocuri înalte au șanse mai mari să dezvolte boala. Există și persoane care prezintă o zonă proeminentă sub inserția tendonului, ceea ce crește riscul.

Persoanele care merg mult pe role, patinatorii, persoanele ce poartă pantofi de dans rigid sau cizme de lucru cu vârf de oțel au risc mai mare de boală, însă chiar și cizmele de iarnă sau de ploaie au aportul lor în cazul populației generale. Alergătorii sunt și ei predispuși, în cursul antrenamentelor intense.

Cauze care predispun la apariția acestei afecțiuni

În primul rând, tipul de încălțăminte utilizată, atunci când este rigidă sau cu toc înalt. Anumite forme ale piciorului predispun totodată la maladia Haglund, mai precis arcul plantar înalt sau tendonul Ahilian foarte strâns, ce predispun la călcat strâmb, pe suprafața externă a tălpii.

Maladia Haglund simptome

În cadrul acestui sindrom, simptomele pot varia de la ușoare la severe și includ durere în partea posterioară a călcâiului și inflamația/ umflătura zonei respective, la inserția tendonului Ahilian.

Aceasta poate fi observată cu ochiul liber sub forma unei umflături osoase, acoperite de țesuturi îngroșate, care alcătuiesc un calus.

Acesta se inflamează suplimentar în timpul mersului cu încălțăminte inconfortabilă, tegumentele devin roșiatice.

Mersul nu este afectat, decât în perioadele de durere acută severă, însă mobilitatea articulației poate fi restricționată.

De obicei, simptomele apar în episoade după o lungă perioadă de inactivitate.

Cum este diagnosticată Maladia Haglund?

Diagnosticul se face în principal clinic, pe baza istoricului și a examenului fizic. De asemenea, sunt recomandate radiografii, pentru a putea stabili cu precizie gradul de deformare și necesitatea efectuării unei intervenții chirurgicale. Uneori, poate fi necesară și efectuarea RMN-ului.

Maladia Haglund tratament

Formele mai ușoare, reprezentând majoritatea, sunt tratate conservator, adică prin purtarea unor modele de încălțăminte confortabile, lejere, deschise la spate, sau prin utilizarea plasturilor speciali deasupra zonei, care pot reduce iritația. Mersul desculț cât mai mult timp ajută la reducerea inflamației.

Atunci când durerea este importantă, pot fi administrate antiinflamatoare nesteroidiene. Totodată, fizioterapia poate fi de ajutor în ameliorarea simptomelor, reducând tensiunea în structurile implicate (de exemplu, terapia TECAR).

Gheața aplicată local reduce inflamația și durerea. Totodată, un rol important îl au exercițiile de stretching ale tendonului Ahilian. Cazurile severe pot beneficia chiar de imobilizarea piciorului într-o cizmă moale, pentru a permite vindecarea.

Poate fi vindecată maladia Haglund?

Atunci când măsurile obișnuite nu aduc un beneficiu, iar boala nu răspunde la tratamentul conservator, tratamentul chirurgical poate fi abordat, mai ales dacă durerea afectează activitățile zilnice și calitatea vieții.

Interventia chirurgicala are rolul de a îndepărta proeminența osoasă (osteotomie).

Maladia Haglund complicații

Formele mai avansate, netratate, sunt reprezentate de bursită, adică inflamația sacului de lichid ce separă tendonul de os, cauzând umflarea tegumentelor și sensibilitate locală. Atunci când se produce, acest lucru stimulează calcificarea osului afectat, iar umflătura va deveni și mai proeminentă și dureroasă.

O altă complicație este tendonita Ahiliană, manifestată prin durere și umflătură produsă la câțiva centimetri mai sus de proeminența Haglund, unde se inseră tendonul pe os.

Injuria cronică asupra tendonului Ahilian poate cauza slăbirea acestuia și ruptura lui, cunoscută drept tendinoză ahiliană.

Poate fi prevenită maladia Haglund?

Sindromul nu poate fi în totalitate prevenit în toate cazurile, însă riscul poate fi redus prin:

  • utilizarea pantofilor comozi, deschiși la spate și evitarea celor strâmți pentru persoanele care suferă de tendinite sau probleme ale piciorului
  • utilizarea pantofilor cu călcâiul moale atunci când sunt închiși, care să prevină iritația și presiunea asupra zonei afectate
  • pentru persoanele cu arc plantar înalt, se recomandă folosirea unor pantofi cu suport adecvat al tălpii
  • exercițiile de stretching efectuate corect înainte și după sport
  • evitarea alergatului intens dintr-o dată, și abordarea unui stil gradual, cu creștere treptată a intensității și distanței, pentru a preveni injuria, dar și respectarea zilelor de pauză între antrenamente.

După operație, există posibilitatea să reapară?

Efectul pe termen lung nu poate fi garantat în totalitate, deși studiile înclină în favoarea beneficiilor pentru o perioadă îndelungată, dar riscul depinde de fiecare persoană, de stilul de viață, vârstă, ocupație, starea de sănătate etc.

Recomandări pentru pacienții cu maladia Haglund

În afara măsurilor generale de prevenție, este foarte important să apelați la medic încă din stadii incipiente, deoarece, odată instalată, boala nu se va vindeca de la sine, ci din contră. În timp, simptomele vor deveni tot mai severe în lipsa unui tratament adecvat.

Dr. Roxana Lixandru

Dr. Roxana Lixandru a absolvit facultatea de medicină generală “Carol Davila” din București, fiind dintotdeauna pasionata de știință, cât și o iubitoare de limba română și literatură. Are o experiență bogată în scrierea articolelor științifice, medicale, cât și informale.

Related Articles

Back to top button