Chirurgie generala

Lipomul: Cauze, Diagnostic, Tratament

Ce este lipomul de grasime?

Un lipom de grăsime reprezintă tumori benigne (necanceroase), de formă rotundă sau ovală, care cresc sub piele.

El se formează prin multiplicarea exagerată a acestor celule, putând reprezenta o formațiune unică sau chiar multiplă.

Zonele în care lipomul poate să apară sunt zona coapselor, a brațelor, pe umeri sau abdomen, deși pot fi identificate și în alte zone ale corpului.

Articol recomandat: Metode de tratament pentru varice. Când devin o urgență?

Lipomul poate să afecteze în aceeași măsură femeile, cât și bărbații, iar în ciuda faptului că nu reprezintă un pericol pentru sănătate, din motive estetice sau care țin de disconfort, cei mai mulți oameni aleg să le îndepărteze.

Lipomatoza reprezintă o boală care este caracterizată prin prezența de lipoame numeroase și diseminate sub piele.

Articol recomandat: Cum se tratează fibromul uterin?

Lipom de grasime poze

Cauzele lipoamelor și lipomatozei

Deși nu este cunoscută în totalitate cauza apariției lipomului, factorul genetic are o influență majoră. În cazul în care o persoană a dezvoltat acest tip de afecțiune, riscul să fie manifestat și de alți membri ai familiei este unul crescut.

Cei mai predispuși la acest tip de afecțiune sunt adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani.

Alți factori ce pot cauza dezvoltarea lipoamelor și lipomatozei sunt:

  • Obezitatea
  • Vârsta avansată

Există, de asemenea, și o serie de afecțiuni care pot influența riscul de dezvoltare a lipoamelor. Acestea pot fi:

Adipoza dureroasă (o tulburare rară caracterizată prin lipoame multiple, dureroase)

  • Boala Madelung
  • Sindromul Cowden
  • Sindromul Bannayan-Riley-Ruvalcaba
  • Sindromul Gardner (rareori)

Simptomele lipoamelor și lipomatozei

O mare parte din persoanele care ajung să fie diagnosticate cu lipoame nu se confruntă cu vreo durere. Totuși, în momentul în care lipoamele apasă pe anumiți nervi sau se dezvoltă lângă anumite articulații, pot produce un disconfort major.

Caracteristicile după care pot să fie recunoscute sunt următoarele:

  • Prezintă formă ovală sau rotundă: bucăți grase de țesut, în cele mai multe cazuri, simetrice
  • Deplasabile: pot fi mobilizate cu ușurință datorită neaderenței la planurile de dedesubt
  • Încapsulate: nu se răspândesc în țesuturile care le înconjoară
  • Diametru mai mic de 5 cm: în anumite cazuri se poate depăși această dimensiune

Diagnosticarea lipoamelor și lipomatozei

  • Examen fizic: Medicul specialist poate diagnostica lipomul prin atingere, întrebând dacă este dureros sau sensibil la palpare. Lipomul se simte de obicei moale și nu este dureros. Fiind alcătuit din țesuturi grase, acesta se mișcă ușor în momentul în care este atins.
  • Teste imagistice: Medicul poate recomanda efectuarea unor teste precum ecografie, tomografie computerizată (CT) sau o scanare prin rezonanță magnetică (RMN), cu scopul de a verifica natura tumorii și existența țesuturilor anormale în jurul acesteia.
  • Biopsie: Dacă există un risc ca tumora să fi malignă, medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii, în care se recuperează o mostră de țesut pentru examinare microscopică.

Când trebuie să consulți medicul chirurg?

Este important să consulți un medic dacă observi oricare dintre simptomele următoarele:

  • O umflătură moale, rotundă sau ovală, care se poate mișca ușor sub piele
  • Durere sau disconfort la nivel local
  • Creștere alertă, observată de-a lungul a câtorva săptămâni

În cazul în care știi că te confrunți de ceva vreme cu un lipom de grasime, este esențial să consulți medicul. De asemenea, dacă există antecedente familiale în ceea ce privește această afecțiune, nu este momentul să amâni o vizită la specialist.

Timpul în care se obține un diagnostic este extrem de important, pentru a evita orice risc de transformare în tumoră benignă.

Tratamentul lipoamelor și lipomatozei

Lipom de grasime tratament chirurgical

De foarte multe ori se optează pentru îndepărtarea lipomului de grasime prin chirurgie clasică.

Procedura se realizează sub anestezie locală, medicul efectuând o incizie de mici dimensiuni la nivelul pielii care acoperă lipomul, storcându-l ulterior cu scopul de a elimina grăsimea.

Cât costă operația de lipom de grăsime?

Prețul operației de lipom costă între 880 și 2000 lei în funcție de dimensiunea lipomului, conform prețurilor afișate de către clinica Halmsan din Cluj-Napoca. În restul țării prețul extirpării lipoamelor poate varia.

Operatie lipom de grasime video

Imagini explicite. Pentru a viziona video trebuie sa fiti autentificati in contul de Youtube

Tratamentul alternativ al lipoamelor

Liposucție

Metoda se rezumă la înserarea în zona afectată a pielii a unui tub subțire transcutanat, printr-o incizie de mici dimensiuni. Astfel, urmează ca grăsimea să fie aspirată iar lipomul să fie eliminat cu succes, procedura nelăsând urme vizibile pe suprafața pielii.

Injecții cu steroizi

Injecțiile cu steroizi nu înlătură complet lipoamele, însă tratamentul de acest fel ajută la micșorarea semnificativă a acestora.

În cât timp se vindecă o operație de lipom  de grăsime?

Recuperarea pacientului după tratamentul pentru lipom de grasime depinde strict de tipul de procedură chirurgicală utilizată. De asemenea, starea generală de sănătate este un factor care își spune cuvântul, în ceea ce privește timpul de recuperare.

Este posibil ca persoana în cauză să aibă nevoie de câteva zile de odihnă în cazul în care lipomul de grasime s-a aflat în zone mai sensibile ale corpului, însă perspectiva de vindecare este una foarte bună, dat fiind faptul că tumora este una benignă.

Prevenirea lipoamelor

Având în vedere faptul că lipoamele de grasime pot fi moștenite genetic, nu pot fi prevenite, în totalitate. Cu toate acestea, există anumite măsuri care pot ajuta la reducerea riscului de formare a lipoamelor.

Este foarte importantă menținerea unui stil de viață sănătos, care să cuprindă exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată.

Bărbații pot să reducă riscul dezvoltării bolii Madelung (o afecțiune determinantă pentru creșterea lipoamelor) prin limitarea cantității consumului de alcool.

Nu în ultimul rând, vizitele regulate la medic ajută la detectarea precoce a acestor tumori, fapt ce poate facilita tratamentul în cazul în care este necesar.

Cum trăiești cu un lipom de grasime?

Având în vedere faptul că lipoamele reprezintă tumori benigne, nu se impun schimbări drastice în ceea ce privește stilul de viață.

La acest fapt contribuie și faptul că nu sunt dureroase. Totuși, dacă se constată situarea acestora în locuri frecvent accidentate, medicul poate să recomande efectuarea unui tratament chirurgical.

Pentru a putea trăi cu un lipom de grasime, este vital să îl monitorizeze constant, să îți faci un obicei din a efectua controale regulate la medicul specialist, pentru a exclude evoluțiile neobișnuite.

Îmbunătățirea aspectului

Pentru îmbunătățirea aspectului se recomandă intervenția chirurgicală, mai ales atunci când lipomul de grasime pune și probleme de disconfort sau riscuri de modificare.

Prin tratament chirurgical, zona afectată va căpăta un aspect diferit, fiind îndepărtată în totalitate  excrescența, pielea devenind astfel netedă.

În funcție de dimensiunea și localizarea lipomului, medicul poate recomanda o incizie minimă sau o incizie mai mare, care poate fi cicatrizată prin cusături sau benzi adezive.

Deși poate fi asociat cu riscul de complicații, cum ar fi sângerări, infecții sau cicatrici inestetice, tratamentul chirurgical poate fi o soluție eficientă pentru a îmbunătăți aspectul lipomului și a reduce disconfortul pacientului.

Concluzii

Un lipom de grasime este o tumoră benignă (necanceroasă) de grăsime, care se formează prin multiplicarea excesivă a celulelor grase. Poate fi unică sau multiplă și poate apărea în diverse zone ale corpului, inclusiv coapse, brațe, umeri sau abdomen. Cauzele lipomului pot fi moștenirea genetică, obezitatea sau vârsta înaintată.

Simptomele sunt adesea absente, dar pot produce disconfort în cazul apăsării nervilor sau dezvoltării lângă articulații. Diagnosticarea pentru lipom de grasime se face prin examen fizic, teste imagistice și biopsie. Tratamentul poate fi îndepărtarea chirurgicală sau monitorizarea periodică în cazul lipoamelor mici.

Este extrem de important să consultați medicul, în caz că suspectați existența lipoamelor, precum și dacă aveți simptome persistente sau dureroase.

Dr. Roxana Lixandru

Dr. Roxana Lixandru a absolvit facultatea de medicină generală “Carol Davila” din București, fiind dintotdeauna pasionata de știință, cât și o iubitoare de limba română și literatură. Are o experiență bogată în scrierea articolelor științifice, medicale, cât și informale.
Back to top button