
Durerile Dentare. Când apelăm la medicul dentist?
Durerile dentare pot avea multiple cauze, de la o ușoară iritație a gingiei, la blocarea unor resturi alimentare între dinți sau la baza dintelui, până la infecții bacteriene și abcese. În funcție de gravitate și cauză, diferă și metodele de tratament.
Articol recomandat: Cum se trateaza rinofaringita acuta la copii?
Durerea poate apărea atât din interiorul dintelui, cât și din jurul acestuia. Toate structurile sunt bogat vascularizate și inervate, mai ales pulpa dintelui, ce poate duce la dureri severe atunci când este afectată de carii sau infectată cu microorganisme. Fie că vorbim despre adulți sau de copii, cauzele sunt similare, la fel și metodele de tratament.
Articol recomandat: Bronșiolita la copii: o infecție a căilor respiratorii inferioare
Cauzele durerilor de dinți și măsele
- cariile dentare
- abcesele
- fracturile dinților/ traumatismele
- plombele dislocate, rupte, afectate
- bruxismul, mestecatul frecvent de gumă
- infecțiile gingiilor
Pe langa durerile dentare pot fi asociate și simptome precum umflătura gingiei, durerile de cap, febra și chiar scurgerea unui lichid purulent de la nivelul abcesului.
Durerea locală poate fi ascuțită și foarte intensă, pulsatilă sau constantă sau poate apărea doar în timpul mestecatului/ consumului de alimente dulci sau ingestiei de lichide reci sau fierbinți.
Când apelăm la medicul dentist?
Dacă durerea dentara persistă mai mult de 1-2 zile sau atunci când durerea este extrem de severă și nu cedează la antialgice obișnuite, este cazul să mergem la medicul stomatolog.
De asemenea, simptomele precum febra, durerea de ureche sau durerea apărută la deschiderea largă a gurii reprezintă semne de alarmă pentru afecțiuni mai severe, ce necesită îngrijire medicală.
Când reprezintă durerile dentare o urgență?
Dr. Ana Flaugiu, medic endodont despre durerile dentare
Tratamentul de urgență este indicat atunci când durerea de dinți este asociată cu:
- umflarea maxilarului sau a feței, ce reprezintă semn al răspândirii infecției
- dureri în piept, dificultate în respirație, amețeală sau alte simptome caracteristice unui infarct miocardic
- wheezing, tuse care nu dispare sau însoțită de sânge
- dificultate la înghițire și respirație.
Durerea de dinți poate trece de la sine?
Atunci când durerea nu provine din interiorul dintelui (pulpită), cauzele fiind mai degrabă gingivale sau de iritație externă, aceasta poate fi ameliorată cu ușurință acasă, chiar poate trece de la sine în câteva zile, prin simpla evitare a mestecatului alimentelor pe partea respectivă și evitarea factorilor declanșatori (cum ar fi alimentele reci sau fierbinți).
Puteți folosi comprese reci pentru reducerea inflamației, medicamente antialgice (paracetamol, ibuprofen, atenție la evitarea aspirinei la copiii sub 16 ani), gargară cu apă sărată sau cu apă oxigenată (diluată în părți egale cu apa- raport de 1:1), care nu trebuie înghițite.
Controlul la medical dentist pentru dureri dentare la adulți și copii
Dacă durerea nu se ameliorează, este timpul să apelăm la medicul stomatolog. Acesta va adresa câteva întrebări în legătură cu localizarea durerii, momentul apariției, gradul de severitate și factorii care o înrăutățesc sau ameliorează.
Deseori este necesară o radiografie dentară pentru a vedea structurile afectate. Un examen fizic rapid este efectuat pentru a vedea întreaga cavitate bucală, dinții, gingiile, limba și gâtul, dar și sinusurile, urechile, nasul și gâtul, mai ales atunci când este suspicionată o infecție.
Cum este tratată durerea dentară la adulți și copii?
Vorbim despre multiple cauze, prin urmare, tratamentele diferă în funcție de factorul care provoacă durerea.
Poate fi necesară o curățare a dintelui cariat cu aplicarea unei plombe, sau chiar o extracție dentară atunci când dintele este sever afectat.
Dacă se identifică o infecție, se va efectua un tratament pe canal, cu excizia nervului, atunci când bacteriile au reușit să pătrundă profund. Infecțiile necesită, de regulă, și tratament antibiotic pentru câteva zile.
Te dor toți dinții simultan? Iată câteva cauze!
Durerea tuturor dinților ce apare brusc poate fi explicată prin:
- expunerea la alimente foarte reci sau fierbinți
- retracția gingivală, parodontoza
- eroziunea dentinei (a smalțului dentar) ce duce la sensibilizarea dinților
- cariile dentare
- infecțiile gingivale
- fracturile dinților sau ale coroanelor dentare
- infecțiile sinusale
- bruxismul, scrâșnirea frecventă a dinților
- procedurile dentare, cum ar fi plombele
- procedurile de albite a dinților
Putem preveni durerile dentare?
Cea mai bună metodă de prevenție a durerilor de dinți, indiferent de vârstă, este o igienă riguroasă a cavității bucale. Aceasta trebuie să înceapă cât mai devreme în viață, încă de la apariția primilor dinți.
Spălatul pe dinți de 2 ori pe zi și utilizarea aței dentare o dată pe zi reprezintă metodele de bază, care nu trebuie să ne lipsească din rutina zilnică.
Recomandăm o pastă de dinți cu conținut de fluor, care protejează împotriva cariilor. Apa de gură are efect antiseptic și previne acumularea bacteriilor.
De asemenea, vizita periodică la medicul stomatolog pentru adulti si copii (o dată la 6 luni sau cel puțin o dată pe an) este esențială.