GastroenterologieMedicina Interna

Durerea abdominală sau de burtă. Când devine urgență medicală?

Durerea abdominală poate fi intensă, dar există posibilitatea ca aceasta să se amelioreze de la sine, fără a avea nevoie de vreun tratament special. Majoritatea oamenilor experimentează dureri abdominale sau durere de burta asa cum este denumita in popor la un moment dat în viață, deoarece sunt destul de comune. Acestea sunt resimțite între partea inferioară a coastelor și pelvis. 

Citeste si: Dischinezie biliara (bila lenesa). Cand mergi urgent la medic?

Însă, există și varianta în care aceasta poate apărea ușor și se poate agrava pe parcurs. De asemenea, aceasta poate fi periodică sau constantă.

Dacă îți dorești să afli numeroase informații importante despre durerea abdominală sau de burtă, așa cum este denumită în popor, citește tot articolul. 

Durere de burtă – Cele mai frecvente simptome

Durerea abdominală poate lua mai multe forme diferite. Durerea abdominală poate fi descrisă în următoarele moduri:

Durere de burta generală-  Aceasta se referă la durerea resimțită în mai mult de jumătate din zona abdominală și este tipică pentru virușii stomacali, indigestie sau gaze.

Durere de burta localizată –  Este durerea resimțită într-o singură zonă a abdomenului și este tipică unei probleme a unui organ precum stomacul, apendicele sau vezica biliară.

Durere de burta tip crampe –  Acest tip de durere vine și pleacă sau își schimbă severitatea ori poziția percepută în abdomen. Crampele sunt rareori grave și sunt tipice pentru gaze, scaune sau menstruație.

Durere de burta colică –  La fel precum crampele, acest tip de durere vine și dispare, dar tinde să fie severă și să înceapă și să se termine brusc. Este tipică pentru pietrele la rinichi.

Este important să-ți suni medicul dacă durerile abdominale sunt greu de suportat. Solicită imediat asistență medicală, dacă durerea de burtă este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:

 • Febră;
 • Scaun cu sânge;
 • Greață și vărsături;
 • Pierdere în greutate;
 • Piele gălbuie;
 • Abdomen foarte sensibil la atingere;
 • Burtă umflată.

Citeste si: Tratament pentru carenta de fier in organism

De ce te doare burta?

Unele motive pentru durerile de burtă sunt evidente, cum ar fi ingerarea unui preparat alterat sau o lovitură în această parte a corpului. Cu toate acestea, există și câteva dureri abdominale greu de înțeles. 

Iată câteva dintre aspectele care provoacă durere de burtă:

1. Infecții

Când bacteriile sau virușii intră în sistemul digestiv al unei persoane, organismul reacționează încercând să scape de infecție, adesea prin vărsături sau diaree.

Infecțiile bacteriene provoacă ceea ce are denumirea de „ toxinfecții alimentare”. Bacteriile sunt, de asemenea, responsabile pentru alte afecțiuni care pot induc dureri de burtă, cum ar fi:

 • pneumonie;
 • infecții ale tractului urinar;
 • streptococ;
 • boli cu transmitere sexuală.

Virușii, un alt tip de infecție, se află în spatele a ceea ce se numește „răceală la burtă” sau gastroenterita.

Bacteriile și virușii pot trece cu ușurință de la o persoană la alta. Pentru a le evita:

 • Spală-ți mâinile bine și des.
 • Nu împărți cu alte persoane obiecte precum sunt paiele de băut sau tacâmurile.

2. Constipație

Constipația este o cauză principală a durerii de burtă. Oamenii pot deveni constipați dacă dieta lor nu include suficiente lichide și fibre.

3. Iritație și inflamație

Când unul dintre organele interne ale corpului este iritat sau umflat, poate provoca dureri de burtă. Durerea cauzată de probleme precum apendicita, ulcerul, sindromul colonului iritabil și boala inflamatorie a intestinului reprezintă modul în care organismul îți poate spune să mergi cât mai curând la medic.

4. Reacții alimentare

Atunci când oamenii nu pot digera anumite alimente, medicii spun că au o intoleranță alimentară. Intoleranța la lactoză, de exemplu, provoacă dureri de burtă atunci când cineva mănâncă produse lactate.

Dacă simți durere sau alte simptome cum ar fi gaze, balonare sau diaree, imediat după ce consumi anumite preparate, fă-ți analizele necesare.

Afecțiunile precum boala celiacă (o reacție la proteinele din unele cereale) sau alergiile alimentare (cum ar fi cea la arahide ) sunt diferite de intoleranța alimentară. Acestea implică reacții ale sistemului imunitar care pot irita organismul pe termen lung. 

5. Probleme de reproducere

Crampele menstruale sunt o cauză frecventă a durerii organelor reproducătoare. Infecțiile de la nivelul sistemului reproducător, cum ar fi boala inflamatorie pelvină sau alte boli cu transmitere sexuală, pot provoca, de asemenea, dureri de burtă în cazul femeilor.

Femeile simt adesea greață în timpul sarcinii. Sarcinile extrauterine (atunci când sarcina se implantează în locul nepotrivit) pot provoca dureri abdominale. 

Leziunile testiculare pot face un bărbat să se simtă rău sau chiar să verse, dacă acestea sunt severe.

6. Probleme anatomice

Unele boli  pot afecta modul în care organele își fac treaba, provocând durere. Boala Chrohn poate face ca peretele intestinal să se umfle atât de mult încât să blocheze intestinul.

Herniile pot bloca, la rîndul lor, intestinele, la fel ca tumorile. Torsiunea este un termen medical care înseamnă „răsucire”. Torsiunea poate afecta intestinele, ovarele și testiculele, întrerupând alimentarea cu sânge sau afectând modul în care acestea funcționează.

7. Stres emotional

Când oamenii devin stresați, anxioși sau depresivi, emoțiile lor pot declanșa simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau dureri de burtă ori stomac.

8. Alte cauze

Durerile de burtă pot fi cauzate, de asemenea, de anumite boli, precum este diabetul. 

Citeste si: Bronșiolita la copii: o infecție a căilor respiratorii inferioare

Uneori, ceea ce pare a fi o problemă minoră, precum este toxiinfecția alimentară, de exemplu, se poate dovedi a fi ceva mai grav, cum ar fi apendicita.

Când devine durerea de burtă urgență medicală?

Durerea de burtă poate avea numeroase cauze și severități diferite, iar dacă o durere de burtă trebuie considerată o urgență medicală sau nu depinde în mare măsură de factorii care o însoțesc și de simptomele pe care le prezentați. Iată câteva situații în care durerea de burtă ar putea reprezenta o urgență medicală:

 • Durere severă și bruscă: Dacă aveți o durere de burtă severă și bruscă care apare fără nicio explicație clară, ar trebui să căutați ajutor medical de urgență. Aceasta ar putea fi cauzată de o serie de afecțiuni grave, cum ar fi apendicita, ocluzia intestinală sau o ruptură a organelor interne.
 • Durere abdominală la o persoană gravidă: Dacă sunteți gravidă și experimentați dureri de burtă, este important să căutați asistență medicală de urgență. Durerea ar putea fi legată de sarcină și ar necesita o evaluare imediată.
 • Sângerare severă: Dacă durerea de burtă este însoțită de sângerare abundentă rectală sau vaginală, este esențial să solicitați asistență medicală de urgență. Sângerarea severă poate indica o problemă gravă, cum ar fi o ruptură a unui organ intern sau o complică a unei sarcini ectopice.
 • Durere abdominală la un copil: Dacă un copil are dureri abdominale severe sau prezintă simptome cum ar fi vărsături persistente, febră sau rigiditate abdominală, este important să căutați asistență medicală imediată. Copiii pot avea afecțiuni serioase, cum ar fi apendicita sau invaginarea intestinală.
 • Durere abdominală la persoanele în vârstă: Persoanele în vârstă pot dezvolta complicații serioase ale bolilor care implică dureri abdominale. Dacă o persoană în vârstă are dureri de burtă neobișnuite sau simptome atipice, este important să consulte un medic.
 • Simptome grave însoțitoare: Dacă durerea de burtă este însoțită de simptome grave, cum ar fi dificultăți de respirație, confuzie, slăbiciune severă sau pierderea cunoștinței, acestea pot indica o urgență medicală și trebuie tratate imediat.

Ameliorarea durerii de burtă acasă

Dacă durerea abdominală este ușoară și nu există simptome îngrijorătoare, pune în aplicare metodele de ameliorare de mai jos:

 • bea multă apă;
 • încearcă să aplici o compresă caldă pe zona dureroasă ; 
 • evită alcoolul și cafeaua;
 • odihnește-te.

În concluzie, durerea de burtă poate fi ușoară sau intensă, periodică sau de scurtă durată. Cel mai bine este să-ți analizezi cu atenție corpul, de fiecare dată când simți chiar și cel mai mic disconfort. În felul acesta poți ajunge în timp util la medic, pentru a beneficia de tratamentul potrivit și pentru a te vindeca în cel mai scurt timp.

Resurse video

Dr. Paula Ciuca, medic specialist medicină internă despre durerea abdominală. Ce afecțiuni poate ascunde

Doctor Rodica Goța, medic specialist gastroenterolog, de ce apar și cum se manifestă durerile abdominale

Dr. Roxana Lixandru

Dr. Roxana Lixandru a absolvit facultatea de medicină generală “Carol Davila” din București, fiind dintotdeauna pasionata de știință, cât și o iubitoare de limba română și literatură. Are o experiență bogată în scrierea articolelor științifice, medicale, cât și informale.
Back to top button