
Ghid esențial despre durerea abdominală sau de burtă, așa cum este denumită în popor
Durerea abdominală poate fi intensă, dar există posibilitatea ca aceasta să se amelioreze de la sine, fără a avea nevoie de vreun tratament special. Majoritatea oamenilor experimentează dureri abdominale sau durere de burta asa cum este denumita in popor la un moment dat în viață, deoarece sunt destul de comune. Acestea sunt resimțite între partea inferioară a coastelor și pelvis.
Citeste si: Dischinezie biliara (bila lenesa). Cand mergi urgent la medic?
Însă, există și varianta în care aceasta poate apărea ușor și se poate agrava pe parcurs. De asemenea, aceasta poate fi periodică sau constantă.
Dacă îți dorești să afli numeroase informații importante despre durerea abdominală sau de burtă, așa cum este denumită în popor, citește tot articolul.
Durere de burtă – Cele mai frecvente simptome
Durerea abdominală poate lua mai multe forme diferite. Durerea abdominală poate fi descrisă în următoarele moduri:
Durere de burta generală- Aceasta se referă la durerea resimțită în mai mult de jumătate din zona abdominală și este tipică pentru virușii stomacali, indigestie sau gaze.
Durere de burta localizată – Este durerea resimțită într-o singură zonă a abdomenului și este tipică unei probleme a unui organ precum stomacul, apendicele sau vezica biliară.
Durere de burta tip crampe – Acest tip de durere vine și pleacă sau își schimbă severitatea ori poziția percepută în abdomen. Crampele sunt rareori grave și sunt tipice pentru gaze, scaune sau menstruație.
Durere de burta colică – La fel precum crampele, acest tip de durere vine și dispare, dar tinde să fie severă și să înceapă și să se termine brusc. Este tipică pentru pietrele la rinichi.
Este important să-ți suni medicul dacă durerile abdominale sunt greu de suportat. Solicită imediat asistență medicală, dacă durerea de burtă este însoțită de oricare dintre următoarele simptome:
- Febră;
- Scaun cu sânge;
- Greață și vărsături;
- Pierdere în greutate;
- Piele gălbuie;
- Abdomen foarte sensibil la atingere;
- Burtă umflată.
Citeste si: Tratament pentru carenta de fier in organism
De ce te doare burta?
Unele motive pentru durerile de burtă sunt evidente, cum ar fi ingerarea unui preparat alterat sau o lovitură în această parte a corpului. Cu toate acestea, există și câteva dureri abdominale greu de înțeles.
Iată câteva dintre aspectele care provoacă durere de burtă:
1. Infecții
Când bacteriile sau virușii intră în sistemul digestiv al unei persoane, organismul reacționează încercând să scape de infecție, adesea prin vărsături sau diaree.
Infecțiile bacteriene provoacă ceea ce are denumirea de „ toxinfecții alimentare”. Bacteriile sunt, de asemenea, responsabile pentru alte afecțiuni care pot induc dureri de burtă, cum ar fi:
- pneumonie;
- infecții ale tractului urinar;
- streptococ;
- boli cu transmitere sexuală.
Virușii, un alt tip de infecție, se află în spatele a ceea ce se numește „răceală la burtă” sau gastroenterita.
Bacteriile și virușii pot trece cu ușurință de la o persoană la alta. Pentru a le evita:
- Spală-ți mâinile bine și des.
- Nu împărți cu alte persoane obiecte precum sunt paiele de băut sau tacâmurile.
2. Constipație
Constipația este o cauză principală a durerii de burtă. Oamenii pot deveni constipați dacă dieta lor nu include suficiente lichide și fibre.
3. Iritație și inflamație
Când unul dintre organele interne ale corpului este iritat sau umflat, poate provoca dureri de burtă. Durerea cauzată de probleme precum apendicita, ulcerul, sindromul colonului iritabil și boala inflamatorie a intestinului reprezintă modul în care organismul îți poate spune să mergi cât mai curând la medic.
4. Reacții alimentare
Atunci când oamenii nu pot digera anumite alimente, medicii spun că au o intoleranță alimentară. Intoleranța la lactoză, de exemplu, provoacă dureri de burtă atunci când cineva mănâncă produse lactate.
Dacă simți durere sau alte simptome cum ar fi gaze, balonare sau diaree, imediat după ce consumi anumite preparate, fă-ți analizele necesare.
Afecțiunile precum boala celiacă (o reacție la proteinele din unele cereale) sau alergiile alimentare (cum ar fi cea la arahide ) sunt diferite de intoleranța alimentară. Acestea implică reacții ale sistemului imunitar care pot irita organismul pe termen lung.
5. Probleme de reproducere
Crampele menstruale sunt o cauză frecventă a durerii organelor reproducătoare. Infecțiile de la nivelul sistemului reproducător, cum ar fi boala inflamatorie pelvină sau alte boli cu transmitere sexuală, pot provoca, de asemenea, dureri de burtă în cazul femeilor.
Femeile simt adesea greață în timpul sarcinii. Sarcinile extrauterine (atunci când sarcina se implantează în locul nepotrivit) pot provoca dureri abdominale.
Leziunile testiculare pot face un bărbat să se simtă rău sau chiar să verse, dacă acestea sunt severe.
6. Probleme anatomice
Unele boli pot afecta modul în care organele își fac treaba, provocând durere. Boala Chrohn poate face ca peretele intestinal să se umfle atât de mult încât să blocheze intestinul.
Herniile pot bloca, la rîndul lor, intestinele, la fel ca tumorile. Torsiunea este un termen medical care înseamnă „răsucire”. Torsiunea poate afecta intestinele, ovarele și testiculele, întrerupând alimentarea cu sânge sau afectând modul în care acestea funcționează.
7. Stres emotional
Când oamenii devin stresați, anxioși sau depresivi, emoțiile lor pot declanșa simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau dureri de burtă ori stomac.
8. Alte cauze
Durerile de burtă pot fi cauzate, de asemenea, de anumite boli, precum este diabetul.
Citeste si: Bronșiolita la copii: o infecție a căilor respiratorii inferioare
Ce să faci când te doare burta?
Uneori, ceea ce pare a fi o problemă minoră, precum este toxiinfecția alimentară, de exemplu, se poate dovedi a fi ceva mai grav, cum ar fi apendicita.
Sună medicul dacă:
- durerea este foarte puternică;
- vomiți;
- ai o stare generală de rău;
- durerea se înrăutățește în timp, nu dispare sau te trezește din somn;
- ai febră;
- simți durere la urinare;
- depistezi sânge în urină sau în fecale;
- consideri că durerea de burtă persistentă este cauzată de o lovitură puternică;
- ai putea fi însărcinată.
Ameliorarea durerii de burtă acasă
Dacă durerea abdominală este ușoară și nu există simptome îngrijorătoare, pune în aplicare metodele de ameliorare de mai jos:
- bea multă apă;
- încearcă să aplici o compresă caldă pe zona dureroasă ;
- evită alcoolul și cafeaua;
- odihnește-te.
În concluzie, durerea de burtă poate fi ușoară sau intensă, periodică sau de scurtă durată. Cel mai bine este să-ți analizezi cu atenție corpul, de fiecare dată când simți chiar și cel mai mic disconfort. În felul acesta poți ajunge în timp util la medic, pentru a beneficia de tratamentul potrivit și pentru a te vindeca în cel mai scurt timp.