Dischinezie biliara (bila lenesa). Cand mergi urgent la medic?
Dischinezie biliara (bila lenesa) definitie
Este o tulburare funcțională simptomatică, demnă de luat în calcul atunci când ne aflăm în fața unei dureri în partea dreaptă superioară a abdomenului (imediat sub coaste). Este o patologie cu multe necunoscute, afectând vezica biliară (organul care produce bila).
Citeste si: Sarcoidoza poate afecta aproape orice țesut din organism
Dischinezie biliara cauze
Nu există niște cauze bine stabilite pentru această condiție medicală. Se presupune că dischinezia biliară ar fi legată de modul în care corpul utilizează energia pentru transportul alimentelor prin tractul digestiv.
Practic, ar fi vorba despre niște tulburări metabolice, care afectează motilitatea tractului gastro-intestinal, incluzând vezica biliară, cu o alterare primară a motilității acesteia.
Citeste si: Negi genitali (verucile). Cand sa mergi urgent la medic?
Câțiva factori implicați pot fi:
- tulburări în musculatura vezicii biliare
- sfincterul Oddi este foarte strâmt
- inflamația cronică
- obezitatea
- tulburări endocrine.
Dischinezia biliară se poate asocia cu boli precum pancreatita, hipotiroidismul, diabetul, boala celiacă și fibromialgia.
Dischinezie biliara simptome
Simptomele sunt similare colicii biliare (provocate de litiaza biliară), presupunând dureri ascuțite, bruște, în partea dreaptă superioară a abdomenului, ce pot iradia în spate.
Ele sunt severe și afectează activitățile zilnice, și în mod frecvent se asociază cu grețuri, vărsături, balonare și flatulență. Simptomatologia durează, în general, mai mult de 30 de minute și apar după mese copioase, bogate în grăsimi.
Alte simptome mai rare pot fi eructațiile, febra și frisoanele, icterul, cu urină închisă la culoare și scaune decolorate.
Dischinezie biliara prevenție
Având în vedere faptul că nu sunt cunoscute cauzele, nu există metode specifice de prevenție ale acestei afecțiuni. O dietă echilibrată, cu evitarea unor mese bogate, copioase, bogate în grăsimi și zaharuri rafinate poate fi de ajutor în prevenția în general a patologiei biliare.
Dischinezie biliara diagnostic
Criteriile principale sunt date de semne, simptome și de rezultatele investigațiilor medicale.
Printre metodele de diagnostic se numără investigarea hormonului colecistokinină cu ajutorul injectării substanței de contrast intravenos către vezica biliară și investigarea cantității de substanță de contrast eliminată de către aceasta (o valoare de sub 40% arată disfuncționalitatea organului).
De asemenea, se efectuează analize de sânge, ecografie, CT sau ERCP (colangiopancreatografia endoscopică retrogradă).
Ce medic tratează dischinezia biliara?
Medicul căruia trebuie să te adresezi atunci când suspectezi o problemă la nivelul vezicii biliare, in cazul nostru dischinezie biliara, este medicul gastroenterolog.
Cum decurge consultația de dischinezie biliara?
În primul rând, medicul te va întreba despre simptomele pe care le-ai avut, durata lor, factori de agravare a simptomatologiei și de ameliorare, condiții asociate. Istoricul tău medical complet este, de asemenea, de interes, mai ales atunci când există patologii cunoscute ca fiind asociate dischineziei biliare.
Ulterior anamnezei, medicul va indica efectuarea unor investigații imagistice pentru evaluarea completă a vezicii biliare, iar apoi va fi recomandat tratamentul.
Dischinezie biliara tratament
Singurul tratament disponibil pentru vindecarea dischineziei biliare este rezecția vezicii biliare (colecistectomia).
Există totuși un caz particular în care această afecțiune poate beneficia în urma tratamentului medicamentos, atunci când cauza este dată de o boală tiroidiană preexistentă – tratamentul acesteia va ajuta și funcționalitatea vezicii biliare.
Pentru toate celelalte cauze, medicamentele pot ajuta la reducerea simptomatologiei, însă nu duc la vindecare.
Tratamentele ce ameliorează simptomatologia dischineziei biliare sunt:
- antiinflamatoarele nesteroidiene
- alte antialgice (cum ar fi algocalminul)
- tratamentul osteopat
- suplimentele orale cu magneziu
- enzimele digestive
- complexele medicamentoase cu rol în promovarea funcției vezicii biliare și a circulației bilei.
Pentru tratamentul definitiv, este necesară colecistectomia, cel mai frecvent fiind realizată laparoscopic. Această metodă are o recuperare mult mai rapidă, cu durată redusă de spitalizare și rată foarte scăzută de complicații.
Colecistectomia are o rată de vindecare a durerii în dischinezia biliară de peste 90%, prin urmare, un procent mic -de 10% poate experimenta dureri și în urma acestei proceduri.
Dischinezie biliara tratament naturist
Ceaiurile sunt principalul aliat în tulburările vezicii biliare. Există o gamă variată de ceaiuri pe care le poți consuma, de preferat neîndulcite, printre care:
- ceaiul de coada calului
- ceai de coada șoricelului
- ceai de cicoare
- ceai de coajă de crușin
- ceai de rostopască
- ceai de păpădie
- ceai de gălbenele
- ceaiuri din amestec de plante concepute special pentru vezica biliară
De asemenea, poți consuma suplimente alimentare pe bază de turmeric (curcumin/curcuma) ce stimulează producția bilei.
Este un ingredient cu multiple beneficii pentru sănătate, cu proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante.
Suplimentele alimentare pe bază de anghinare au fost raportate ca având un efect pozitiv la persoanele ce suferă de dureri de origine biliară.
Se consumă tot sub formă de capsule, 1-3 pe zi în funcție de producător și de intensitatea simptomatologiei. Are rol benefic în protejarea ficatului și a stomacului și în funcționarea normală a tractului digestiv.
Tinctura de rozmarin are efect colagog, adică facilitează eliminarea bilei și ajută digestia, având rol și în metabolismul colesterolului. Atenție însă, nu se recomandă femeilor însărcinate sau persoanele care au interdicție la alcool.
Dischinezie biliara regim
Dieta are un rol extreme de important atunci când vrem să ameliorăm simptomele dischineziei biliare, întrucât acestea sunt direct corelate cu alimentația.
Trebuie să alegi o dietă ușoară, cu puțină grăsime și fără prăjeli, bazată pe supe de legume, cereale, fulgi de ovăz, orez, carne slabă, fără piele și gătită la grătar sau prin fierbere, pește slab, fructe și legume proaspete sau gătite la cuptor, la grătar sau prin fierbere.
Poți folosi unt sau ulei de măsline, în cantități moderate.
Atenție la ouă, există persoane care pot să nu le tolereze în caz de dischinezie biliare.
În ceea ce privește lactatele, acestea pot fi consumate, dar este de preferat să fie alese lactate cu conținut redus de grăsime, lapte dulce, brânză de vacă, urdă, kefir.
Pâinea prăjită este o alegere excelentă, pastele pot fi consumate cu moderație. Atunci când suferi de probleme ale vezicii biliare, controlul greutății este, de asemenea, important.
O greutate normală și grăsimea viscerală redusă (grăsimea din jurul organelor) ajută la o funcționare mai bună a acestora, mai ales când vine vorba despre circuitul bilei.
Alimente interzise in dischinezie biliara
Există câteva alimente pe care ar fi bine să le eviți:
- legumele uscate precum fasolea, mazărea, lintea, varza, ciupercile, ridichile, ceapa, usturoiul, prazul, murăturile, vinetele
- carnea tocată, carnea afumată, mezelurile, organele, carnea de rață sau de gâscă, vânatul
- untura, slănina
- ouăle prăjite sau omleta, ouăle ochiuri
- alimentele prăjite
- carnea cu conținut ridicat de grăsime
- sosurile, maioneza
- brânzeturile fermentate, cașcavalul, smântâna grasă
- conservele
- mâncărurile gătite cu mult ulei, inclusiv ciorbele
- alcoolul și băuturile acidulate, în special cola, cafeaua în cantități mari
- alunele, migdalele
- măslinele
- mâncărurile condimentate
Când mergi de urgenta la medic?
Dischinezia biliară reprezintă rar o urgență medicală, mai mult atunci când simptomele devin extrem de severe, de intensitate crescută, și nu mai cedează la metodele obișnuite.
Atunci este necesară vizita la medic și, cel mai probabil, singura opțiune va fi programarea colecistectomiei.
Sfaturi medicale pentru dischinezie biliara
Reducerea stresului va fi întotdeauna recomandată la pacienții cu astfel de afecțiuni, precum și urmarea unei diete echilibrate, care să susțină scăderea în greutate, acest lucru având efect imediat în reducerea simptomelor.
O dietă săracă în grăsimi și bogată în Omega-3 este foarte utilă în acest sens.
Consumul de cafea, de aproximativ 1-2 cești pe zi, poate stimula contracțiile vezicii biliare și eliminarea de bilă, ajutând funcționarea organului.
Relaxantele musculaturii organelor interne pot fi, de asemenea, de ajutor.
Exercițiul fizic asociat dietei ajută la funcționarea organelor și la menținerea greutății normale.
Dischinezie biliara (bila lenesa) video
Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie