DermatologieSănătate

Cuperoza. Tratament, creme, imagini, sfatul medicului

Ce este cuperoza?

Cu toții avem momente în care tenul devine roșu, eritematos, sau avem perioade în care pielea feței este inflamată, mai ales în contextul acneei. Cuperoza este însă o roșeață a feței dată de dilatația capilarelor, predominant localizată la nivelul obrajilor, bărbiei și nasului.

Deseori, pielea este totodată uscată sau iritată. Inițial, se poate manifesta doar la temperaturi extreme, la anumite alimente sau la efort fizic, ulterior căpătând caracter permanent.

Lărgirea porilor, fața ce pare arsă, eritematoasă, dar cu porțiuni de piele uscată, chiar rugoasă, observarea vaselor dilatate sau sparte la nivelul tegumentelor și chiar mărirea în volum a anumitor zone faciale sunt manifestările întâlnite la pacienții ce suferă de cuperoză.

Citeste si: Negii genitali: de ce apar și cum se tratează corect?

Care este diferența dintre cuperoza si rozacee?

Cele 2 afecțiuni reprezintă, practic, același lucru, cuperoza fiind considerată stadiul inițial al rozaceei.

Rozaceea reprezintă forma cronică, în care apare inflamația însoțită de papule, pustule, telangiectazii (vase dilatate), cu aceeași distribuție la nivelul regiunilor feței.

Evoluția îndelungată poate duce la deformarea nasului, ce capătă aspect borcănat, îngroșat, purtând numele de rinofimă.

Citeste si: Candidoza în sarcina. De ce apare și cum se tratează?

Tipuri de cuperoza

Nu există mai multe tipuri de cuperoză, ci doar o succesiune de stadii:

  1. Eritem tranzitoriu, provocat de anumiți stimuli (condimente, sobre, frig, alcool etc)
  2. Eritem persistent telangiectazic – tenul devine permanent roșiatic și apar dilatații vasculare în suprafață
  3. Papule și pustule, pot fi inflamatorii, infectate sau sterile
  4. Stadiul de noduli mari și plăci hiperplazice, prin inflamarea glandelor sebacee, ducând la formarea rinofimei, gnatofimei (mărirea de volum a bărbiei), blefarofimei (afectarea prin hipertrofie a pleoapelor), otofimă (a urechilor).

Cauze

Există câțiva factori care joacă rol în apariția cuperozei, însă nu s-au definitivat cauze specifice, care provoacă existența ei. Principalii factori implicați sunt:

  • genetica, fiind adesea o afecțiune moștenită în familie
  • parazitul Demodex folliculorum (un parazit ce există în mod normal la nivelul pielii) este implicat în apariția cuperozei atunci când se înmulțește necontrolat, însă acest lucru nu poate fi controlat
  • infecția cu Helicobacter Pylori
  • alterare a vaselor de la nivelul feței
  • reacții imunitare ce provoacă inflamație
  • anumite medicamente, cum ar fi amiodarona, corticosteroizi topici, doze mari de vitamina B12 și B6

Factori de risc

  • pielea deschisă la culoare, părul blond, ochii albaștri
  • sexul feminin
  • vârsta între 30-50 de ani
  • istoricul familial de rozacee
  • acnee severă
  • fumatul.

Care sunt complicațiile cuperozei?

Singurele complicații sunt în evoluția cronică a cuperozei, prin apariția stadiului final, marcat de hipertrofia unor porțiuni ale feței: bărbia, nasul, pleoapele, urechile.

Ce medic tratează cuperoza?

Dacă te confrunți cu o astfel de problemă, este timpul să faci o vizită medicului dermatolog. Acesta poate analiza stadiul cuperozei și cel mai bun tratament, potrivit și în asocierea cu alte afecțiuni coexistente ale pielii, dar și în funcție de sensibilitatea și tipul de ten. Tratamentul îl veți stabili împreună și include mai multe tipuri de abordări.

Tratament medical cuperoza

Dr. Amalia Anghel explică detaliat ce se află în spatele roșeții pielii care caracterizează cuperoza și rozaceea și de ce este important să apelezi la un medic dermatolog pentru tratamentul acestor afecțiuni.

Nu există un tratament universal, care să se potrivească tuturor pacienților și să producă minuni la nivelul tenului. Așa cum am spus, medicul dermatolog poate stabili un plan de tratament în funcție de vârstă, sex, de obiceiurile cosmetice în cazul femeilor, dar și de gradul de severitate al cuperozei.

Stadiile inițiale pot beneficia de tratament cu lumină intens pulsată și laser – acestea au un rol important în reducerea calibrului vaselor dilatate, ce provoacă roșeața de la nivelul feței. Rezultatele sunt extrem de bune chiar și pe termen lung.

Există și varianta unor tratamente sub formă de preparate aplicate local, cu rol vasoconstrictor, ce necesită aplicare dimineața și au efect de reducere a eritemului.

În stadiile avansate, tratamentul medical nu mai este suficient, și necesită o combinație cu modificări importante în stilul de viață, mai ales în ceea ce privește obiceiurile de îngrijire a tenului, utilizarea anumitor produse cosmetice, dar și dieta.

Cuperoza tratament naturist

Există câteva ingrediente naturale ce pot avea efect benefic în tenul cuperozic. Iată cum le poți folosi:

  • comprese cu mușețel, pregătite din ceai de mușețel pe care îl poți aplica pe comprese sterile sau dischete demachiante, cu care să tapotezi cu blândețe tenul
  • compresele cu ceai verde, utile pentru rolul antioxidant și calmant al acestui tip de ceai
  • masca pe bază de castravete, ce are o acțiune revigorantă și antiinflamatoare asupra pielii, calmând repede pielea iritată. Lasă câteva rondele de castraveți să acționeze la nivelul tenului pentru câteva minute.
  • uleiul de jojoba are proprietăți antiseptice și are acțiuni similare, antiinflamatorii și de calmare a tenului
  • aloe vera are un efect surprinzător în aplicarea la nivelul pielii, reducând foarte rapid roșeața și hidratând intens. Planta de aloe vera ținută în casă este cea mai bună sursă pentru sucul de aloe vera proaspăt, obținut direct prin tăierea frunzei de aloe.

Când devine cuperoza o urgență?

Cuperoza nu poate deveni niciodată o urgență, fiind mai mult o afecțiune de ordin estetic decât prin provocarea unor simptome deranjante. Tratamentul ei împiedică însă evoluția către formele cronice, de hipertrofie a tegumentelor.

Creme pentru cuperoza

Cremele pe bază de vasoconstrictoare vor fi prescrise doar de către medicul dermatolog. Tenul necesită o îngrijire deosebită și, în primul rând, evitarea oricăror creme sau seruri iritante, a uleiurilor aplicate pe față sau a produselor ce conțin parfum sau alcool

Hidratarea este extrem de importantă, iar acest lucru trebuie luat în considerare inclusiv atunci când discutăm despre demachiere: alegerea unor produse blânde, care să nu usuce suplimentar tenul și folosirea acelora dedicate unui ten sensibil.

Tot la indicația medicului dermatolog, pot fi aplicate creme de hidratare ce conțin și metronidazol, un antibiotic cu rol în combaterea proliferării bacteriilor de la suprafața tenului.

Protecția solară este esențială, întrucât soarele agravează și mai mult cuperoza.

Prevenirea cuperozei: sfaturi si recomandări

Poate că stadiile inițiale ale rozaceei pot fi ușor ameliorate prin creme sau proceduri laser aplicate local, însă formele severe, cronice, cu evoluție îndelungată, nu mai răspund doar la tratamentele de acest tip singure, ci vor necesita și modificări în stilul de viață și în modul general de îngrijire a tenului.

Adoptarea acestor măsuri este însă benefică încă de la început și vor duce la o ameliorare mai rapidă a cuperozei, ajutând extrem de mult tratamentul prescris de medic. Iată câteva sfaturi important:

  • aplică întotdeauna protecție solară, indiferent de anotimp, ploaie, zăpadă sau mers la mare sau la munte. Reaplică la 2 ore vara sau cel puțin de 2 ori pe zi în restul anului. Folosește SPF chiar dacă stai în casă.
  • evită pe cât posibil expunerea la soare, mai ales în orele de vârf și folosește ochelari de soare și pălării
  • folosește produse pentru ten sensibil sau destinate tenului cu rozacee. Evită orice produs care conține parfum, alcool, parabeni sau uleiuri.
  • Evită scruburile și măștile cu exfoliere intensă, precum și acizii tari în lipsa recomandărilor de la medic
  • evită fumatul și consumul de alcool
  • evită apa foarte fierbinte, mersul la saună sau ieșitul afară pe timpul temperaturilor foarte ridicate
  • evită utilizarea concomitentă a multor produse de machiaj și folosește fond de ten și cremă cu formule ușoare, hidratante, care nu încarcă fața. Evită produsele waterproof
  • alege demachiant, apă micelară și loțiune de spălat tenul adaptate tenului sensibil, care nu usucă și nu irită
  • folosește creme intens hidratante iarna, înainte de expunerea la frig
  • evită soluțiile mentolate
  • pentru bărbați, folosirea aparatului electric de bărbierit în locul lamei reduce iritația asociată bărbieritului
  • evită efortul fizic intens

Dieta in cuperoza

Cel mai important aspect este să eviți alimentele picante, fierbinți (care pot provoca un episod acut de flush) și bogate în grăsimi

Există alimente bogate în histamină, cum ar fi brânzeturile, spanacul, peștele și fructele de mare, sosul de soia, oțetul, ketchupul, murăturile, drojdia, roșiile. Acestea au rol inflamator și ar fi foarte bine să le poți evita.

Băuturile foarte calde trebuiesc și ele evitate, deoarece provoacă înroșirea feței și accentuează simptomele.

Alcoolul înrăutățește foarte tare rozaceea și provoacă dilatarea vaselor de la nivelul pielii. Evitarea acestuia este esențială dacă nu îți dorești un ten roșiatic.

Efecte asupra psihicului

Într-adevăr, cuperoza sau rozaceea poate afecta calitatea vieții în special la femeile care se confruntă cu această afecțiune, mai ales atunci când cedează extrem de greu la tratament.

Această afecțiune poate afecta starea generală de bine a pacientului și sănătatea emoțională, deoarece persoanele care suferă de cuperoză pot ajunge să aibă încredere în sine scăzută și interacțiuni sociale deficitare. Efectul poate fi similar acneei vulgare severe, sau chiar mai rău, mai ales prin faptul că nu poate fi identificată o cauză concretă și un tratament care să dea roade imediate.

Cu toate acestea, în ultima vreme au fost făcute progrese incredibile în ceea ce privește metodele ce pot fi adoptate pentru tratarea acesteia, de când a fost mai bine înțeleasă boala în sine și s-au dezvoltat multiple opțiuni pentru ameliorare.

Cuperoza poze

Dr. Roxana Lixandru

Dr. Roxana Lixandru a absolvit facultatea de medicină generală “Carol Davila” din București, fiind dintotdeauna pasionata de știință, cât și o iubitoare de limba română și literatură. Are o experiență bogată în scrierea articolelor științifice, medicale, cât și informale.

Related Articles

Back to top button