
Fierul – tot ce trebuie să știi și importanța lui
Fierul este un mineral prezent în globulele roșii ale sângelui, fiind o parte a hemoglobinei. Proteină cu rol esențial care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului. Ce este carenta de fier in organism?
Citeste si: Candidoza în sarcina. De ce apare și cum se tratează?
Rolul fierului în organism
Principalul rol al fierului este de a transporta oxigenul către țesuturi, dar el mai are și alte roluri foarte importante pentru sănătatea noastră. Este esențial în cazul sarcinilor pentru a alimenta fătul cu oxigem și nutrienți. Prin urmare, necesarul de fier la o femeie însărcinată va crește și din cauza proceselor care afectează absorția acestui mineral.
Citeste si: Dischinezie biliara (bila lenesa). Cand mergi urgent la medic?
Cauzele care duc la carenta de fier in organism
De obicei persoanele predispuse la carenta de fier in organism, sunt femeile. Din cauza menstruației, mai ales dacă vorbim de o menstruație abundentă.
Putem de asemenea să vorbim despre pierderea sâmgelui prin alte căi, ulcer sau hemoroizi, care conduc către anemie feriprivă. Iar în cazuri mai rare, pot fi responsabile afecțiunile renale, bolile hepatice, cancer, talasemie și orice altă boală care provoacă sângerari.
Prin aceste motive, putem menționa că carenta de fier in organism este și o consecință a unor diete alimentare sărace în vitamine și minerale sau ca o urmare a malabsorției intestinale, a alcoolismului sau nașterii.
Carenta de fier in organism simptome
Schimbarea culorii pielii
Hemoglobina este prezentă în celulele roșii și dă culoarea pielii. Din cauza absenței fierului, organismul nu are capacitatea de a produce suficientă hemoglobină. Ceea ce determină pielea să capete o culoare palidă.
Dureri în piept
Lipsa de fier provoacă dureri în piept la efort, deoarece oxigenul transportat de sânge este mai redus cantitativ decât în mod obișnuit. În acest fel, organismul încearcă să compenseze această lipsă și să asigure necesarul de care au nevoie organele interne pentru a funcționa bine.
Limbsa uscată și umflată
Limba și țestul muscular conțin o proteină specifică, mioglobină, al cărei rol este acela de a combina fierul și oxigenul. Atunci când nivelul de mioglobină este scăzut, limba poate să capete un aspect uscat, neted și umflat. Senzația de gură uscată și crăpături în colțurile gurii, sunt un alt semn al lipsei de fier.
Prezența sângelui în urină
Hemoliza intravasculară este o reacție care apare ca urmare a deficienței de fier din organism, și este caracterizată de ruperea celulelor roșii din fluxul sanguin și eliberareaa fierului care se va pierde prin urinare. De obicei, acest lucru apare la persoanele care practică activități sportive foarte intense. Facem referire în mod special la jogging care poate cauza traume vaselor mici de sânge de la nivelul picioarelor.
Oboseală nejustificată
Oboseala este un simptom foarte des întâlnit la persoanele cu deficiență de fier. Din cauza lipsei de fier, organismul nu produce suficientă hemoglobină . Atunci când cantitatea de hemoglobină scade, se reduce și cantitatea de oxigen care ajunge la mușchi și țesuturi ceea ce conduce la instalarea oboselii.
Ce te doare de la lipsa de fier?
– Dureri de cap
– Dureri toracice
– Inflamatia sau durerea limbii
– Senzație de ințepatură la nivelul picioarelor
– Umflarea si durerea la nivelul gurii
Tratament pentru lipsa de fier in organism
Atunci când facem referire la tratamentul pentru deficiența de fier, trebuie să aducem în discuție în primul rând, problema care a determinat aceasta dificiență. Iar apoi gradul carenței.
Dacă avem o deficiență de fier provocată de o dietă slab nutritivă sau menstruație abundentă, este necesra ca aportul de fier să fie asigurat de hrană și suplimente alimentare.
În cazurile ușoare deficiența de fier poate fi combătută cu o alimentație care să cuprindă frunze verzi, urzici, spanac, salată, varză, pătrunjel, mărar, ceapă și usturoi verde.
Pe lângă acestea se adaugă și citricele, care sunt bogate în vitamina C, și au un rol esențial în creșterea absorției de fier a organismului.
În perioada tratamentului de carenta de fier in organism este recomandat să se evite consumul de cafea și ceai.
Dr. Elena Ghiță despre anemia prin deficit de fier
Concluzie
Lipsa de fier in organism poate duce la anemie, care poate provoca o varietate de simptome, cum ar fi:
- Oboseală și slăbiciune: Acestea sunt cele mai comune simptome ale anemiei și pot fi resimțite chiar și după o perioadă scurtă de activitate.
- Ameteli și greață: Lipsa de fier poate reduce fluxul de sânge și oxigen către creier, ceea ce poate provoca amețeli, vertij și chiar pierderea conștienței.
- Palpitații: Când nivelul de fier din corp este scăzut, inima poate încerca să compenseze prin pomparea mai multui sânge, ceea ce poate duce la palpitații sau bătăi rapide ale inimii.
- Dificultăți de respirație: Lipsa de fier poate duce la scăderea cantității de oxigen transportată în sânge, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație sau chiar la senzația de sufocare.
- Paloare: Anemia poate face ca pielea să devină palidă, iar membrul inferior poate fi rece și lipsit de sensibilitate.
- Schimbări ale unghiilor: Unghiile pot deveni fragile, casante sau se pot curba.
- Dureri de cap: Lipsa de fier poate provoca dureri de cap și chiar migrene.
Este important să menținem un nivel adecvat de fier prin alimentație sau suplimente și să consultăm un medic în cazul în care avem simptome sau ne îngrijorăm cu privire la nivelul de fier din corpul nostru.