Bronșiolita la copii: o infecție a căilor respiratorii inferioare
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă adesea părinții copiilor mici (sub 2 ani) este apariția bronșiolita la copii – o infecție și congestie comună a căilor respiratorii inferioare. De cele mai multe ori, aceasta apare în timpul iernii. Ce este important de reținut este că această patologie, în majoritatea cazurilor, este ușoară și poate fi tratată acasă.
Articol recomandat: Candidoza în sarcina. De ce apare și cum se tratează?
Tipuri de bronșiolită
Există 2 mari categorii în care poate fi încadrată bronșiolita la copii:
- bronșiolita virală, cea mai frecventă la copiii sub 2 ani, ce apare mai mult toamna și iarna
- bronșiolita obliterans- o afecțiune gravă, severă, dar, în aceeași măsură, rară. Aceasta afectează adulții expuși în mod cronic la toxine și compuși chimici de tipul formaldehidei, amoniacului și altele, sau se poate datora unor infecții severe repetate pulmonare. În timp, aceste condiții duc la formarea unor cicatrici, cu afectarea fibrotică a plămânilor și obstrucția difuză a căilor aeriene.
Din punct de vedere radiologic, bronșiolita la copii poate fi:
- inflamatorie, din care factor parte bronșiolita infecțioasă, bronșiolita asociată cu pneumonita de hipersensibilitate, bronșiolita asociată bolii pulmonare interstițiale, bronșiolita foliculară, bronșiolita asociată cu bronșiectazii și panbronșiolita
- fibrotică – bronșiolita constrictivă.
Articol recomandat: Maladia Haglund – o inflamație dureroasă a călcâiului
Care este diferența dintre bronșită si bronșiolita acută?
Cele două afecțiuni pulmonare sunt cauzate de către virusuri. Bronșita acută este de obicei o formă de răceală sau gripă banală, ce poate fi afectată de fumat sau de iritanți și poluanți aerieni și se poate suprainfecta bacterian. Este caracteristică adulților sau copiilor mai mari și persoanelor cu sistem imunitar deficitar sau expuși constant la factori ce irită căile respiratorii.
Bronșiolita acută apare la copiii mici prin infecția virală a căilor aeriene mici, incomplet dezvoltate. Sugarii sub 6 luni sunt cei mai predispuși la forme severe.
Care este diferența dintre bronșiolita la copii vs la adulți?
Așa cum am menționat, bronșiolita apare doar la copii. Adulții sunt afectați de către bronșită, presupunând mecanisme similare (formare de mucus în exces care obstrucționează căile aeriene), dar aceasta nu apare pe fondul unor căi aeriene insuficient dezvoltate, ci pe un plămân expus cronic factorilor de mediu nocivi.
Cauze
Cauza este o infecție virală, de regulă cu virusul respirator sincițial (VRS), rhinovirusuri sau virusul influenza (flu). Toate acestea se transmit ușor prin aer, prin picături de salivă, inclusiv prin atingerea obiectelor contaminate, prin urmare, colectivitățile de copii predispun la astfel de infecții. Copilul se poate reinfecta, deoarece nu se formează anticorpi în urma acestor virusuri.
Factori de risc
- vârsta sub 2 ani
- nașterea prematură
- sistem imunitar deficitar
- boli cardiace congenitale sau boli pulmonar ironice
- expunerea la fum de țigară
- copiii care nu au fost alăptați
- copiii care merg la creșă/ grădiniță sau care au frați ce merg în astfel de comunități
Simptomele bronsiolitei la copii
Bronșiolita la copii este greu de distins de răcelile comune sau de gripă, deoarece simptomele sunt similare:
- congestie nazală
- tuse
- wheezing (un șuier expirator)
- dificultate la respirație sau tahipnee (creșterea frecvenței respirației pe minut)
- febră sau subfebră.
Simptomele sunt cele mai intense în zilele 3-5, iar tusea poate dura până la 3 săptămâni.
Bronsiolita la copii tratament
Extrem de important de reținut este faptul că, de cele mai multe ori, bronșiolita nu necesită un tratament activ și în niciun caz tratament antibiotic, deoarece virusurile nu sunt distruse astfel (antibioticele se oferă doar în cazul apariției unei suprainfecții bacteriene).
Cele mai utile metode sunt umidifierea aerului (utilizând dispozitive de umidifiere și vaporizatoare) și hidratarea intensă a copilului. Curățarea repetată nasului cu soluție salină este utilă pentru a preveni suprainfecția. În cazuri severe, se poate apela la terapie cu oxigen.
Tratament cu aerosoli
În anumite cazuri, au fost indicate tratamente cu corticosteroizi în aerosoli (inhalator), însă eficacitatea acestora nu este dovedită concret prin studii.
Când e cazul sa mergi la medicul pediatru?
Simptomele tipice de bronsiolita la copii nu reprezintă o indicație de vizită la medicul pediatru, însă anumite simptome necesită evaluare medicală, printre care menționăm:
- dificultatea la respirație, cu respirații frecvente, superficiale, apariția respirației abdominale cu mișcări rapide, utilizarea evidentă a mușchilor respiratori accesori (intercostali, abdominali, mușchii gâtului pot fi observați că se contractă în timpul respirației)
- apariția cianozei
- lipsa apetitului alimentar, dificultate la alimentație, oboseală, somn exagerat fără a cere să fie alimentat
- deshidratare, observată prin reducerea numărului de scutece ude
- wheezing, respirație șuierătoare
- bătăi ale aripioarelor nazale
- iritabilitate, letargie
- febră înaltă
- agravarea tusei sau a altor simptome sau lipsa de îmbunătățire a acestora în decurs de câteva zile.
Dr. Olga Cîrstea medic pediatru, ce este bronșiolita și de ce trebuie să-i îngrijoreze pe părinți
Ce complicații poate genera bronșiolita la copii?
Bronșiolita severă poate predispune la complicații severe, mai ales în cazul sugarilor sub 6 luni, precum:
– cianoză (colorație albăstruie a pielii și buzelor), ce indică scăderea oxigenării sângelui
– apnee (pauze în respirație) – mai mult în cazul prematurilor și a sugarilor în primele 2 luni de viață
– deshidratare
– otită medie acută
– scăderea saturației oxigenului și insuficiență respiratorie
Cum se poate preveni bronșiolita la bebeluși?
O igienă corespunzătoare este cea mai importantă pentru prevenția răspândirii virusului, ca și evitarea trimiterii copilului la creșă atunci când există cazuri de copii bolnavi, dar și evitarea trimiterii acestuia bolnav, pentru a evita transmiterea la alți copii.
Evitarea fumatului în casă și menținerea jucăriilor curate au un rol important în prevenirea infecțiilor.
Alte măsuri sunt evitarea băutului din aceleași pahare de către mai multe persoane, acoperirea gurii în timpul tusei și strănutului, limitarea contactului cu persoane bolnave.
Alăptarea asigură anticorpi și sprijină imunitatea, prevenind îmbolnăvirea.
Exista un vaccin împotriva bronșiolitei?
Nu există vaccinuri pentru cauzele cele mai comune de bronșiolită la copii sau la adulti (VRS și rhinovirusuri), dar vaccinul antigripal anual este recomandat tuturor copiilor de peste 6 luni. Prematurii și copiii cu sistem imunitar deficitar pot beneficia de terapii biologice pentru a scădea riscul de infecții.