Ortopedie

Boala Osgood-Schlatter

Ce este Boala Osgood-Schlatter?

Boala Osgood-Schlatter este o afecțiune medicală caracterizată de durere și inflamație imediat sub articulația genunchiului, la nivelul tuberozității tibiale, unde se inseră ligamentul rotulian.

În unele cazuri, concomitent este afectat și ligamentul patelar (care conține rotula), putând fi chiar rupt.

Maladia Osgood-Schlatter afectează adolescenții și copiii în creștere și este mai frecventă la băieți. Este cea mai des întâlnită cauză de durere de genunchi la această grupă de vârstă.

Citeste si: Periartrita scapulohumerală. Ce este și cum o tratăm ?

Boala osgood-schlatter simptome

Simptomele pot fi diferite, dar cele cardinale sunt reprezentate de sensibilitate/ durere sub nivelul genunchiului, la nivelul proeminenței superioare a tibiei, însoțită de umflătură periarticulară.

Durerea poate apărea brusc sau poate crește progresiv în intensitate, este intensificată de activitatea fizică și poate fi mai accentuată la unul dintre genunchi.

Citeste si: Maladia Haglund – o inflamație dureroasă a călcâiului

De asemenea, poate apărea o umflătură sub nivelul rotulei, ce reprezintă creștere de os nou, acolo unde tendonul trage de cartilajul de creștere.

Care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni?

Iritația cartilajului de creștere este principala cauză. Oasele cresc prin intermediul acestor cartilaje, situate între metafiza și epifiza osoasă, la capătul oaselor lungi, iar prin intermediul lor se realizează creșterea în lungime a osului.

Acestea există doar la copilul în creștere, după care se osifică. Fiind cartilaj, rezistența este mai mică decât a osului, ceea ce predispune la leziuni în caz de stres repetat.

Tendonul patelar, ce conectează rotula la tibie, tracționează de acest cartilaj la nivelul tuberozității unde este prins. Acest lucru duce la durere.

Ce persoane se confruntă cu boala Osgood-Schlatter?

Este o boală care apare la tineri, adolescenți (în jurul vârstei de 9-14 ani), în mod special atleți, care fac sporturi ce presupun alergat sau sărituri, dar și urcatul și coborâtul frecvent al scărilor.

Este comună printre fotbaliști, baschetbaliști, gimnaști sau practicanți de balet/ Leziunea produsă cartilajului este dată de stres continuu, constant, pe o perioadă mai lungă, atunci când copilul realizează mișcări repetitive.

Ce investigații sunt realizate pentru diagnostic?

Diagnosticul, de regulă, este clinic, pe baza semnelor și simptomelor, luând în considerare vârsta și activitatea fizică. Poate fi indicată și o radiografie de genunchi, în special pentru a exclude alte patologii, cum ar fi o fractură. Rar este indicat RMN-ul sau PET-CT.

Boala Osgood-Schlatter tratament

Tratamentul este conservator, cel mai des, constă în odihnă, aplicare locală de gheață, elevarea piciorului, și administrare de antiinflamatoare nesteroidiene. Repausul de la sport pe parcursul recuperării este necesar, dacă acesta provoacă agravarea simptomelor.

Exercițiile de stretching ale musculaturii coapsei (cvadricepsul) sunt utile pentru a reduce tensiunea în tendonul patelar, deoarece mușchiul contractat agravează durerea.

Se pot utiliza niște bandaje speciale aplicate în jurul genunchiului (elastice sau din neopren), tot cu rolul de reducere a presiunii locale.

Fizioterapia sau kinetoterapia pot fi indicate pentru ameliorarea simptomelor.

Maladia osgood-schlatter tratament chirurgical

În cazuri extrem de rare este indicată intervenția chirurgicală, deoarece boala trece chiar de la sine în majoritatea cazurilor, odată cu creșterea și osificarea cartilajului.

Dacă durerea persistă chiar și după încetarea perioadei de creștere (14-18 ani) și dacă fragmentele osoase nu s-au vindecat, se poate recomanda intervenția chirurgicală, ce presupune extirparea fragmentelor osoase mici formate la nivelul tuberozității tibiale, care irită tendonul, acesta fiind și el reparat sau suturat la nevoie.

La ce complicații poate să conducă Boala Osgood-Schlatter?

Rareori această patologie duce la complicații. Acestea constau mai degrabă în durerea persistentă, continuă și severă, ce poate necesita injecții intraarticulare cu corticosteroizi, ce reduc imediat inflamația (acestea nu pot fi, însă, administrate pe termen lung, deoarece degenerează articulația).

Durerea poate persista chiar și câțiva ani și, în astfel de cazuri, se indică intervenția chirurgicală.

Poate fi prevenită Boala Osgood-Schlatter?

Nu există metode sigure de prevenție, însă riscul poate fi scăzut prin evitarea sporturilor ce afectează articulațiile genunchilor, oprirea din activitate atunci când apare durerea, pauzele frecvente, efectuarea exercițiilor de întindere a musculaturii coapsei și utilizarea unor pantofi de sport adecvați, care amortizează șocurile.

Boala Osgood-Schlatter recomandări

Această boală nu trebuie să îngrijoreze, deoarece majoritatea adolescenților se vindecă fără nicio problemă pe termen lung.

Este importantă prezentarea la medic timpurie, imediat ce apar simptomele, mai ales în cazul copiilor sportivi, pentru un diagnostic corect și tratament adecvat, dar și pentru excluderea altor patologii care se pot prezenta similar.

Repausul este esențial pentru vindecare, iar pauzele în timpul antrenamentului sunt utile în prevenția apariției durerii.

Cum ajuta Kinetoterapia in Boala Osgood-Schlatter?

Kinetoterapia este indicată a face parte din planul de tratament, întrucât are rolul de a crește forța musculară, reduce contractura și presiunea la nivelul tendonului, de a crește mobilitatea la nivelul articulației.

Prin urmare, aceasta poate corecta câteva dintre dezechilibrele care au participat la formarea bolii. Exercițiile de stretching sunt primordiale în acest caz, pentru a reduce tensiunea din cvadriceps, asociate cu masajul de relaxare.

Se realizează exerciții și pentru întărirea flexorilor și extensorilor genunchiului, iar ulterior, exerciții specifice sportului practicat, pentru reintegrarea graduală a copilului.

Pacienții au voie să facă sport după vindecare?

Dacă tratamentul este urmat corect, cu perioadă de repaus și kinetoterapie ce are un rol important în reintegrare, sportul poate fi reluat fără probleme atunci când durerea dispare.

Respectarea regulilor simple de repaus și odihnă și de purtare a pantofilor sport speciali pot preveni reapariția afecțiunii.

Back to top button